Česká obchodní inspekce v Plzni obdarovala výchovné ústavy padělaným oblečením

5. listopad 2018 15:15

Česká obchodní inspekce rozdávala padělky zabavené v tržnicích na západě Čech. Tepláky, mikiny, boty ale i batohy dostanou děti a mládež z pěti výchovných sociálních ústavů.

Pro více než 1 750 kusů především textilního zboží si na plzeňský inspektorát přijeli zástupci sociálních výchovných ústavů ze Středočeského a Ústeckého kraje, a to z Mašťova, Kostomlat, Pšova a z Domova Krajánek v Jesenici. Dalších 93 kusů převezme příští týden výchovný ústav v Buškovicích.

V historii západočeské ČOI jde o jeden z největších darů. „Tuto sbírku oblečení jsme dávali dohromady zhruba rok. Obvykle jedenkrát až dvakrát do roka humanitu dáváme různým ústavům, většinou jsou to ty, se kterými už několik let spolupracujeme. Četnost záleží na záchytech a navíc musí být ukončeno správní řízení,“ uvedl ředitel Plzeňského inspektorátu České obchodní inspekce Jan Řezáč.

Padělaného zboží na tržnicích podle něj ubývá. Zatímco na přelomu tisíciletí odváželi celníci i kamiony, nyní jde maximálně o 1 000 a 2 000 kusů.

Většina zboží byla zabavena v příhraničních oblastech v Plzeňském a Karlovarském kraji. Například v Železné Rudě, Folmavě, Svaté Kateřině, či na Ašsku a Chebsku. Podle Jana Řezáče se zboží často zabavuje i ve vnitrozemí u větších supermarketů, které provozují vietnamští podnikatelé.

Udělat z nelegálního legální, mají ústavy až několik měsíců

Na obdarovaných teď bude, aby během několika týdnů nebo měsíců padělaná loga odstranili. „Doba na odstranění je dána přiměřeně k množství zboží. Zhruba tři měsíce stačí na to, aby ústavy ochranné známky odstranily. Pokud se to nepodaří, nic se neděje, vše je o domluvě. Vše je o tom, abychom vyhověli a to zařízení s tím mělo, co nejméně práce i stresu. Pokud to nestihnou, je možné termín prodloužit,“ řekl Jan Řezáč.

Odejmuté značky z oblečení kontroluje pak přímo v ústavech komise ČOI. Ústavy z Plzeňského a Karlovarského kraje se zatím na plzeňské ČOI o padělané zboží nehlásí.

Podle Řezáče jde na charitu asi pět procent zabaveného zboží. Zbylé padělky, například nosiče DVD a CD, hodinky, elektronika, ale také hodně prošité oblečení, z něhož nelze odstranit loga, se drtí v Mýtě u Rokycan a v Sulkově u Plzně. Zbytky oděvů se pak pálí v teplárně.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio