Česká republika posílá do Bosny a Herzegoviny humanitární konvoj

10. leden 2020 15:35

Z hasičské základny ve Zbirohu na Rokycansku dnes vypravili do Sarajeva několik nákladních aut s humanitární pomocí. Spacáky, deky nebo pláštěnky mají pomoci této jihoevropské balkánské zemi se zvládáním přílivu uprchlíků.

U vypravení konvoje byl dnes ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD, který popsal, proč Česko pomoc do Bosny posílá a o jakou pomoc se jedná. „Je to po dohodě s bosenskou stranou. Dnes je na území Bosny a Herzegoviny zhruba osm tisíc uprchlíků, pro které jsme sestavili náklad. Je tam 2000 dek, 2000 spacích pytlů, 2000 pláštěnek a 500 sad jídelních souprav. Toto vše bude odvezeno do skladu Červeného kříže v Sarajevu. O distribuci se postarají bosensko-herzegovské orgány,“ uvedl ministr Hamáček s tím, že na pomoci Bosně se dohodl s ostatními zeměmi V4 a předpokládá, že i ony vyšlou na Balkán další pomoc.

Humanitární materiál v hodnotě více než 2 miliony korun pochází ze skladů Hasičského záchranného sboru. „Hasičský záchranný sbor má k dispozici humanitární pomoc pro potřeby České republiky, ale má je tak, abychom je byli schopni poskytnout také do zahraničí. Jestliže teď věci vyskladníme, tak finanční prostředky, které potom budeme mít, použijeme na nákup nové humanitární pomoci, aby prostředky, které jsou požadovány nejčastěji, jsme měli na skladech,“ vysvětlil generální ředitel HZS České republiky Drahoslav Ryba.

Tam a zpět během pár dnů

Konvoj se skládá ze čtyř nákladních aut a jednoho doprovodného vozidla. Celkem jede 11 příslušníků záchranných útvarů ze Zbirohu, Hlučína a Jihlavy. Trasa měří asi 1150 kilometrů.

„Celá cesta této humanitární přepravy bude začínat v pondělí 13. ledna, kdy budeme ve 4 hodiny ráno vyjíždět z Brna. Pojedeme na Slovensko, přes Bratislavu, dále do Maďarska, Chorvatska a do Bosny a Herzegoviny. Do Sarajeva bychom mohli dorazit někdy v pondělí v pozdních nočních hodinách. Vykládka materiálu by měla proběhnout během úterý ve skladech Červeného kříže. Pokud vše půjde dobře, předpokládáme, že ve večerních, nebo nočních hodinách bychom měli vyrazit zpět do České republiky,“ řekl velitel hasičů Lukáš Kmec.

Za posledních deset vyjelo z ČR 16 humanitárních konvojů, naposledy v loňském roce do Řecka a Íránu.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio