České dráhy a Plzeňský kraj představily modernizovanou RegioNovu pro Český les

31. březen 2023 20:00, aktualizováno

České dráhy, Plzeňský kraj a organizátor veřejné dopravy POVED představily první z modernizovaných částečně nízkopodlažních jednotek RegioNova pro Český les.

Provozní soubor Český les obsahuje linky P32 Holýšov – Staňkov – Horšovský Týn – Poběžovice a P33 Domažlice – Poběžovice – Bělá n. R. – Bor – Tachov.

Celkem 6 modernizovaných jednotek nabídne cestujícím nejen bezbariérové cestování, ale také možnost během cesty dobíjet cestovní elektroniku, jako jsou mobilní telefony, tablety a notebooky z nově instalovaných zásuvek 230 V nebo z USB portů, a snadný přístup na internet zajistí palubní Wi-Fi síť. Vozidla budou osazena novým informačním systémem s LCD monitory, obdrží nové stolky s otvíráky na nápoje, sedačky dostanou nové čalounění a vozidla budou doplněna o technologii automatického sčítání cestujících. RegioNovy budou v barvách Plzeňského kraje.

Modernizovaný vůz RegioNova

Bezbariérové jednotky nahradí na linkách P32 a P33 zbývající motorové vozy řady 810 a rozšíří možnosti volného cestování také osobám s omezenou schopností pohybu a orientace, především lidem upoutaným na vozík. Zároveň díky svému novému vybavení nabídnou vyšší komfort cestování a nové služby na tratích Českého lesa.

Nejpozději od roku 2028 pak nasadí České dráhy na tyto linky modernizované bezbariérové motorové vozy typu RS 1, které nabídnou ještě vyšší standard cestování.

Modernizovaný vůz RegioNova

České dráhy v Plzeňském kraji provozují jeden z nejmodernějších vozidlových parků. Většina regionálních spojů je už nyní zajištěna bezbariérovými vozidly a především moderními jednotkami RegioPanter a RegioShark. Jednotek RegioPanter jezdí v kraji dvacet čtyři a RegioShark devět. V provozním souboru Plzeňsko nasadí ČD v příštím roce deset úplně nových vlaků RegioFox. V dálkové dopravě jezdí nejmodernější české soupravy InterJet s lokomotivami Siemens Vectron. Železniční doprava tak nabízí rychlé a pohodlné cestování v rámci kraje i do dalších regionů České republiky. Například cesta z Rokycan do Plzně trvá jen 10 minut nebo z centra Plzně do centra Prahy zhruba hodinu a čtvrt.

autor: Jitka Englová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio