Česko má po letech astronauta. Armádní pilot Svoboda sloužil na základně v Čáslavi a je v záložním týmu Evropské vesmírné agentury

23. listopad 2022 17:30

Ve středu byl v paláci Grand Palais Éphémère v Paříži vyhlášen nový ročník astronautů Evropské vesmírné agentury. Výběr zahrnuje profesionální astronauty, astronauty v záloze i astronauty s tělesným postižením pro studii proveditelnosti. Jedním z vybraných astronautů je i český pilot Aleš Svoboda. Jak připomíná Česká televize, jedná se o prvního českého astronauta po více než 40 letech.

Český pilot Aleš Svoboda uspěl mezi více než 22 500 uchazeči, kteří se o místo v záložním týmu astronautů ucházeli.

„Je mi obrovskou ctí a jsem nadšený. Je přede mnou spousta práce,“ komentuje Svoboda svůj úspěch. Svoboda na jaře 2023 zahájí dvanáctiměsíční základní výcvik v Evropském středisku astronautů Evropské vesmírné agentury po boku dalších 22 vybraných astronautů.

Svoboda studoval na Univerzitě obrany v Brně obor vojenské technologie a na Univerzitě Pardubice se věnoval dopravnímu inženýrství.

V roce 2005 Svoboda zahájil základní výcvik v Armádě České republiky, o tři roky později se stal pilotem Vzdušných sil Armády České republiky. Svoboda působil také jako pilot zabezpečující vzdušný prostor NATO.

U 211. taktické letky v Čáslavi byl povýšen na vedoucího staršího pilota, kde zastával funkci velitele pohotovosti rychlé reakce protivzdušné obrany NATO a důstojníka elektronického boje. Během této doby získal několik medailí za službu.

„Vždycky mě fascinoval vesmír, už od té doby co jsem byl malým dítětem. Byla to má celoživotní ambice a také jde o logický vývoj mé kariéry,“ vysvětluje Svoboda své důvody za přihlášením do programu.

Vojenský pilot Vladimír Remek vytvořil v březnu 1978 spolu se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarovem posádku kosmické lodi Sojuz 28. Remek byl dosud prvním a jediným československým kosmonautem.

Na pozici astronautů ESA se zájemci hlásili od března do června loňského roku. Přihlásilo 22.589 lidí, z toho 24 procent žen. Z Česka se o práci ucházelo 165 mužů a 37 žen. Předchozí výběrové řízení se konalo v roce 2008, tým byl jmenován v roce 2009.

V hlavním týmu astronautů, který ve středu ESA představila, jsou dvě ženy a tři muži. Vedení agentury na téže tiskové konferenci oznámilo, že rozpočet na příští tři roky bude téměř 17 miliard eur (414 miliard korun), což je výrazné navýšení, ale méně než 18,5 miliardy eur (451 miliard korun), které požadoval její generální ředitel.

autor: iROZHLAS.cz .cz
Spustit audio