Česko-německé sympozium se konalo v Oboře na Tachovsku

21. květen 2018

Na Tachovsku se v závěru týdne potkali Češi a Němci. Při společném sympoziu ve vesnici Obora a v nedalekém městečku Bärnau se diskutovalo příhraniční spolupráci. V rámci setkání, které organizovala Obora spolu s bavorskými partnery, si lidé připomněli také dřívější česko-německé soužití, které skončilo poválečným odsunem Němců v roce 1946.

Hned v úvodu se účastníci vydali i do vysídlené a později zlikvidované obce Pavlův Studenec. Zhruba dvacet Čechů a Němců, převážně rodáků nebo pamětníků, provázel Norbert Steinhauser. Vyprávěl, že jeho rodiče vyhnali právě z Pavlova Studence. On se narodil v nedalekém Bärnau, kde pak jeho rodina žila. Připomněl, že Pavlův Studenec tvořily usedlosti, celkem 249 domů, a před válkou měla obec 1537 obyvatel. Dnes tu není nic a nikdo. „Byli jsme se podívat v centru městečka, viděli jsme kostel i školu, ale samozřejmě jen v naší fantazii. Dnes už tady nic nestojí. Rád se tady procházím, žili tu moji rodiče a dnes, ve stáří, mám čas se o to zajímat a hledat zaniklá místa.“ Přímo v Pavlově Studenci se narodil pan Ferdinand Zwerenz: „Když jsem odsud odcházel, bylo mi sedm let. Bydlím kousek tady odtud v Bärnau, ale tady, kde byl Pavlův Studenec, je můj domov. Vždy v neděli ráno chodím ven a říkám manželce, že jdu domů, tady jsou moje kořeny a navěky tady zůstanou,“ říká.

Na Tachovsku blízko státních hranic se potkali Češi a Němci. Při společném sympoziu ve vesnici Obora a v nedalekém městečku Bärnau

Místa, kde stály německé domy, procházel s rodáky a dalšími i tachovský historik Štěpán Čadek. Na poválečný odsun se dívá opatrně. Dodnes je to podle něj citlivé téma. Spíše než vina nebo nevina jednotlivých lidí tu podle něj hrála roli vysoká politika: „Pán sice říká, že oni s Hitlerem nešli, což je svým způsobem pravda, ale právně vzato to bylo jinak. Stejně byste jim to ale těžko vysvětlili, vždyť tady byli doma a z domova se přece nevyhání.“ Opatrně válečné a poválečné události hodnotila i další z účastnic procházky Lucie Růžičková: „Určitě to byla dramatická doba, Češi to tu určitě neměli jednoduché, i když jich tady žilo podstatně méně. Těžko dnes soudit, člověk by tu musel bydlet v té době.“ Dorit Müller se sice narodila už v Německu, rodinné kořeny má ale také na Tachovsku: „Moje maminka se narodila v nedaleké obci Branka, česko-německý dialog sleduji a je mi blízký, jsem ráda, že si dnes připomínáme, co se stalo.“

Společnou procházkou ale setkání neskončilo, organizátoři česko-německého sympozia v Oboře se dohodli, že budou více vysvětlovat historii. Aby hlavně mladí Češi a Němci chápali, co se po válce v našem pohraničí stalo.

autoři: lum , Michaela Svobodová
Spustit audio