Český červený kříž pořádá v Plzni kurzy péče o nemocné

2. listopad 2020 07:00

Po jednodenních kurzech pořádaných Českým červeným křížem budou moci vyškolení dobrovolníci pomáhat během pandemie koronaviru ve zdravotnických nebo sociálních zařízeních.

Kurzy péče o nemocné organizuje také v Plzni Český červený kříž. Reaguje tak na aktuální situaci, kdy v souvislosti s epidemií koronaviru roste potřeba ošetřovatelů. Zájemci o kurzy nemusí mít žádnou praxi v oboru a pro přihlášení není třeba ani negativní test na covid-19. Vyškolení dobrovolníci budou pomáhat ve zdravotnických nebo sociálních službách a také v domácí péči.

Kurzy péče o nemocné

V sídle Českého červeného kříže v Plzni v Tylově ulici se odehrávají jednodenní kurzy péče o nemocné. „Velká část kurzu je věnována praxi, tedy tomu, jak se postarat o pacienta, který se sám o sebe postarat nemůže,“ řekla ředitelka oblastního spolku Českého červeného kříže Plzeň město a Rokycany Lada Brožová. Frekventanti se naučí, jak pacienta umýt, nakrmit, napolohovat, aby neměl proleženiny, ale také se dozví například, jak s pacientem komunikovat a seznámí se s ochrannými pomůckami.

Účastníci si různé situace zkouší jak z pozice pečovatele, tak jako figuranti v roli pacienta. Kvůli hygienickým opatřením smí na kurzu participovat jen 5 účastníků. Ti chtějí nemocnicím a dalším zařízením nabídnout svou pomoc. „Já mám pocit, že nemocnice a sociální ústavy budou potřebovat pomoc i od lidí, kteří nic moc neumí a budou odlehčovat těm, kteří umí,“ dodal jeden z účastníků kurzu Petr Vaněk.

Kurz moderního ošetřovatelství v praxi trvá osm hodin. Dobrovolníci se do něj hlásí přes internetové stránky Českého červeného kříže. Každý absolvent dostane osvědčení. Kurzy jsou zdarma a ty plzeňské finančně podporuje Plzeňský kraj, který poté vyškolené dobrovolníky může požádat o pomoc a vyslat je do některého ze svých zdravotnických nebo sociálních zařízení. Pomáhat ale mohou i jinde.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková
Spustit audio