Český rozhlas oslaví sto let své existence výstavou v Národním technickém muzeu

9. únor 2023

Ke stému výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání v českých zemích pořádá Český rozhlas ve spolupráci s Národním technickým muzeem výstavu „100 let je jen začátek – Český rozhlas 1923–2023“. Jiří Mádl připravuje k rozhlasovému jubileu film Vlny.

Čtěte také

Výstava bude slavnostně otevřena 17. května a potrvá do konce roku 2023. Návštěvníky provede nejen historií rozhlasové techniky, ale dá mu prostřednictvím různých forem poslechu doslova zažít rozmanitost rozhlasové produkce v průběhu uplynulého století.

Chybět ale nebude ani představení aktuálních trendů a vizí konzumace rozhlasového obsahu nebo moderní způsoby příjmu i distribuce. Připravuje se bohatý doprovodný program pro školy a stanice Českého rozhlasu plánují vysílání svých pořadů přímo z muzea.

Dne 18. května 2023 uplyne přesně 100 let od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání, kdy začala ve skautském stanu v pražských Kbelích vysílat soukromá společnost Radiojournal. Český rozhlas dnes distribuuje svůj obsah k posluchačům prostřednictvím řady kanálů včetně digitálního vysílání DAB+, jehož je na našem trhu lídrem.

Čtěte také

„Je mi ctí stát v čele této veřejnoprávní instituce ve chvíli, kdy rekapitulujeme důležité momenty své existence, ohlížíme se do historie a vzpomínáme na výrazné rozhlasové osobnosti. Toto mimořádné jubileum je pro nás ale i příležitostí ukázat, že 100 let rozhlasového vysílání je pouze začátek. Máme ambice zahájit další stovku s novými programovými projekty i technologickými inovacemi," uvedl šéf Rozhlasu René Zavoral.

K rozhlasovému jubileu navíc vzniká film režiséra Jiřího Mádla „Vlny“, který vypráví o vysílání Československého rozhlasu v době pražského jara 1968. V koprodukci TV Prima, Rozhlasu a televízie Slovenska a Českého rozhlasu vznikne také dobová šestidílná televizní série „Tisíc hlasů“, která na pozadí osobních životů redaktorů rozhlasu přiblíží historické začátky rozhlasového vysílání.

Více informací k programu oslav 100 let Českého rozhlasu najdete stoletrozhlasu.cz.

autor: lukpo
Spustit audio

Související