Český rozhlas Plzeň slaví v letošním roce 75 let od zahájení vysílání

12. květen 2020

5. května 1945 se plzeňským radioamatérům podařilo obsadit nacistickou vysílačku na Obcizině, mohla tak zaznít památná slova pozdějšího ředitele rozhlasu Karla Šindlera: „Hovoří Plzeň, svobodná Plzeň hovoří.“ Na svou historii upozorňuje plzeňské studio rozhlasovým seriálem i kresbami studentů Západočeské univerzity v Plzni.

Plzeňské studio Českého rozhlasu k výročí připravilo rozsáhlý seriál, který přibližuje rozhlasovou historii. Každý díl představuje vždy jeden rok historického vývoje, prozrazuje, co všechno se událo, o čem se vysílalo, i jaká hudba se hrála. V seriálu Jsme s vámi už 75 let si každý všední den povídají pamětníci, bývalí spolupracovníci. i osoby spjaté s rozhlasem o rozhlasové historii.

K příležitosti 75 let vysílání také vznikly kresby, které vytvořili studenti ateliéru Komiks a ilustrace pro děti z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Studenti ztvárnili pod vedením Marie Kohoutové vybrané událostí z historie plzeňského rozhlasu. Kresby jsou použity k vytvoření hravé časové linie, která je umístěna u vstupu do budovy rozhlasu. Projekt si klade za cíl vizuálně atraktivní formou seznámit návštěvníky rozhlasu i kolemjdoucí s jeho pozoruhodnou historií.

Málokdo tuší, že budova rozhlasu v Plzni byla první stavbou v České republice navrženou a zkonstruovanou speciálně pro potřeby rozhlasového vysílání. Je zde použit jedinečný systém plovoucích studií. Vznikla zde i první elektroakustická laboratoř pro natáčení experimentální hudby, nejen u nás, ale v celé Evropě.

Poznáte i vy milníky plzeňského rozhlasu? Co se skrývá pod jakou ilustrací, a jak vidí svět rozhlasu dnešní mladí? Podívejte se do galerie na ilustrace studentů!

autoři: Martina Skutková , lukpo | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Související