Český rozhlas Plzeň tvoří svou vlastní hymnu

29. září 2020 07:12

K výročí 75 let od zahájení vysílání se Český rozhlas Plzeň rozhodl darovat sám sobě ale i svým posluchačům hudební dárek – skladbu Správně naladěni. Slavit se bude 19. října během přímého přenosu koncertu z velkého nahrávacího studia.

Třemošenský orchestr Tremolo už má za sebou první natáčecí frekvence. „Dostal jsem zadání, zda by hymna nemohla obsahovat onu příznačnou skladbu Bedřicha Smetany. Vzpomněl jsem si také, co je pro Český rozhlas Plzeň symbolizující, a to je osvobození a velkokapelové skladby. Proto jsem se to snažil udělat do takového hávu velkého big bandu z konce pětačtyřicátého roku,“ popsal autor hudby k hymně Českého rozhlasu Plzeň a dirigent Tremola Dalibor Bárta.

S nápadem natočit hymnu přišla Kateřina Morová, která se stará o to, aby byl Český rozhlas Plzeň nejen slyšet, ale i vidět. "Na celé skladbě se podílelo spoustu osob. Od členů orchestru Tremolo, přes autora textu Václava Bártu staršího, Václava Noida Bártu, který nazpívá ústřední melodii, až po celý tým rozhlasu, který by měl nazpívat refrén skladby," potvrdila Kateřina Morová s tím, že poprvé novou hymnu Českého rozhlasu Plzeň lidé uslyší v pondělí 19. října večer.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.