Český statistický úřad opět zjišťuje, jak se lidem žije

6. duben 2017

Jak velký máte byt? A stačí vám peníze na týdenní dovolenou? I takové otázky vám v těchto dnech mohou položit vyškolení tazatelé z Českého statistického úřadu. Postupně navštíví 11 tisíc náhodně vybraných domů a bytů po celém Česku. Jedná se o každoroční celoevropský srovnávací průzkum životních podmínek a příjmů domácností.

Provádění průzkumu v konkrétní domácnosti oznamuje Český statistický úřad vždy předem. „Návštěvu avizujeme dopředu dopisem, který zasíláme ještě starostům vybraných obcí a na policejní oddělení, aby nedocházelo k zbytečným problémům a střetům. Dále samozřejmě oznamujeme, který den a hodinu by domácnost naše tazatelka navštívila a její jméno, aby si to lidé měli možnost zkontrolovat,“ říká ředitel statistiků v Plzeňském kraji Miloslav Chlad.

Ředitel statistiků zároveň žádá vybrané domácnosti, aby takovému dopisu věnovali pozornost. „Bohužel se může stát, jak dostávají domácnosti spoustu reklamních letáků, že tento informační dopis ani nepřečtou a vyhodí ho,“ uvedl Miloslav Chlad.

Tazatelé se vyptávají na podmínky bydlení, zaměstnání nebo možnosti cestování. Podle Miloslava Chlada se musí každá tazatelka či tazatel prokázat průkazem a pověřením, že může toto šetření provádět. Letos vybavil Český statistický úřad své pracovníky novými průkazy s logem statistického úřadu a 16místným kódem tazatele. Tento kód si mohou lidé ověřit na internetových stránkách Českého statistického úřadu nebo telefonicky.

Policie varuje před možnými podvodníky

Podle Martiny Korandové z krajského ředitelství policie v Plzni je dobře, že jsou lidé při otevírání vrátek a domovních dveří opatrní. „Může se samozřejmě stát, že této situace budou chtít využít podvodníci, kteří se pod stejnou záminkou budou snažit dostat do cizích bytů. Obyvatelé by neměli samozřejmě odpovídat na dotazy cizích lidí či je pouštět do bytu, proto je na místě ověření jejich pracovního zařazení například průkazem tazatele. Pokud by si majitel bytu nebyl jistý, může zavolat na úřad, kde mu jistě potvrdí osobu i místo konání,“ uvedla Korandová.

Šéf statistiků v Plzeňském kraji Miloslav Chlad přesto prosí vybrané domácnosti, aby s tazateli spolupracovali: „Každý respondent pokud chce žít v kvalitní společnosti. To znamená, že by ta společnost měla být kvalitně řízená a to se neobejde bez kvalitních informací.“

Průzkum zaměřený na životní podmínky a příjmy domácností poběží po celém Česku do 28. května.

autoři: lum , jik
Spustit audio