Čeští a němečtí policisté se utkali v náročných srovnávacích závodech

16. září 2022 13:48, aktualizováno

Přesně střílet, zachránit tonoucího, dostat se z divoké vody nebo co nejrychleji překonat překážky v lanovém centru. To jsou jen některé z úkolů, se kterými se potýkají čeští a němečtí policisté při Srovnávacích závodech pořádkových jednotek.

Srovnávací závody pořádkových jednotek

Střelnice ve Stříbře, vodní kanál v Českém Vrbném, areál výcvikového centra ve Stodu nebo lanové centrum v Sušici. Na všechna tato místa tento týden zavítali čeští i němečtí policisté, aby se utkali ve srovnávacích závodech pořádkových jednotek. Ty se letos konají vůbec poprvé a jejich cílem je nejen zvýšit dovednosti policistů, ale také navázat vztahy a spolupráci mezi českým a německými jednotkami.

V pondělí 12. září policisté odstartovali závody ve Stříbře, kde porovnávali své dovednosti ve střelbě z krátkých služebních zbraní. Úterní program byl zaměřen na vodní záchranu a všechna zúčastněná družstva se tak přesunula k vodnímu kanálu České Vrbné u Českých Budějovic. K dispozici měli policisté rafty včetně příslušenství a jednalo se zejména o nacvičování záchrany osob na vodní hladině, záchranu tonoucího a jeho přesun do záchranného člunu nebo sebezáchranu policisty při pádu do divoké vody. Cílem tohoto fyzicky náročného dne bylo ověřit souhru a koordinaci jednotlivých týmů v obtížných podmínkách.

Srovnávací závody pořádkových jednotek

Ve středu se trénink přesunul do lanového centra v Sušici a ve čtvrtek se program odehrával v areálu výcvikového centra ATAC ve Stodu. „Závodů se účastní 2 družstva pořádkové jednotky Plzeňského kraje, 1 družstvo Karlovarského kraje, 1 družstvo Jihočeského kraje a 4 družstva ze Spolkové republiky Německo, jedná se tedy celkem o 8 družstev,“ vyjmenoval policejní mluvčí Ondřej Hodan. Celé srovnávací závody pořádkových jednotek jsou realizovány v rámci projektu 263 z prostředků Evropské unie.

„Soutěžní disciplíny jsou napříč činnostmi, které ty jednotky provádí, to znamená zákroky v budovách, střelecké disciplíny, práce ve výškách, ale i záchrana na vodní hladině, každý tým vyniká v něčem jiném,“ vysvětlil velitel Petr Mášek. „Musíme nastavit způsob komunikace při zákrocích, policisté se tady osobně poznají, vznikají vazby,“ dodal.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio