Čeští basketbalisté prohráli s Itálií 70:85. O 7. místo se střetnou s Lotyšskem

17. září 2015

Basketbalisté České republiky prohráli v prvním utkání ve skupině o 5. až 8. místo s Itálií 70:85 a o 7. místo, které zaručuje postup do olympijské kvalifikace se zítra střetnou s Lotyšskem.

V prvních pěti minutách se o českou střelbu starali výhradně dva nejlepší hráči Satoranský s Veselým. Satoranský zatížil konto soupeře pěti body, Veselý přidal čtyři.

Skóre bylo ale celou úvodní čtvrtinu vyrovnané. K českým oporám se postupně připojil hlavně Schilb, ale Italové dokázali vždy odpovědět. I proto si ani jeden tým nevypracoval více než čtyřbodový náskok. První čtvrtina nakonec skončila nerozhodně 21:21.

I druhá čtvrtina byla prvních sedm minut vyrovnaná, oba týmy se střídaly ve vedení. Až v 8. minutě druhé části se podařilo italskému mužstvu odskočit na rozdíl pěti bodů.

Ale nejdříve Satoranský a po něm úspěšným trojkovým pokusem Houška dokázali zase manko stáhnout. V poslední minutě se ale prosadili Belinelli s Gallinarim a český tým prohrál první poločas 37:42.


Mistrovství Evropy basketbalistů v Lille:
O 5.-8. místo:
Itálie - ČR 85:70 (21:21, 42:37, 74:54)
Nejvíce bodů: Bargnani 21, Gallinari a Gentile po 15, Belinelli 12 - Veselý 26, Satoranský 12, Schilb 8. Rozhodčí: Lottermoser (Něm.), Jovčič (Srb.), Viator (Fr.). Fauly: 18:18. Trestné hody: 20/17 - 17/11. Trojky: 8:5. Doskoky: 38:28.

Úvodních pět minut druhého poločasu se českému týmu nedařilo. Italové toho dokázali využít a dostali se až do třináctibodového vedení 56:43. Soupeři se dařila zejména střelba za tři body a dokázal využívat zbytečných ztrát českých hráčů.

Třetí čtvrtina nakonec českému týmu vůbec nevyšla a Itálie tuto část vyhrála 32:17 a celkově se dostala do vedení o 20 bodů 74:54.

Do kvalifikace o postup na olympijské hry v Rio de Janeiru se dostane nejlepších sedm týmů. V prvním utkání si jistotu postupu vybojovalo Řecko vítězstvím nad Lotyšskem. Poražený z duelu Česká republika - Itálie tak nastoupí k rozhodujícímu zápasu právě proti Lotyšsku.

V závěrečné části už si italské mužstvo hlídalo náskok a v závěru zápasu už nechal trenér Ginzburg odpočinout i nejlepší české hráče Satoranského s Veselým, kteří opět odehráli hodně minut.

Porážka s Itálií znamená, že se český výběr střetne hned zítra o poslední postupové místo do olympijské kvalifikace s Lotyšskem.

Spustit audio