Čestné přezdívky v popu: Marika Gombitová

Tento pořad Hvězdy, hity, legendy se opět zaměří na čestné přezdívky v popu. Zazpívá nám další královna, tentokrát slovenská.

Říká se jí královna slovenské popmusic. Hlas Mariky Gombitové je výjimečný. Má výbornou pěveckou techniku, velký rozsah, hlubokou dynamiku, je schopna ostrého výrazu i něžného lyrizmu, v jejím projevu lze s mrazením v zádech vnímat přechod od naivní a šťastné dívky, která prožívá svůj sen, přes dlouhé chvíle osamocení a odtržení od života kolem až po odhodlanost těžce zkoušené, ale nezlomené ženy.

V době její největší slávy ve skupině Modus ji hudební kritici nazvali plavovlasou ozdobou Modusu. Její pěvecký projev se vyznačoval lehkostí, perfektním rytmických cítěním a originálním frázováním, na posluchače z něho vyzařovala radost a nespoutaná živelnost.

Stala se hudební ikonou, získala mnohá ocenění jako Zpěvačka století nebo Žena 21. století. Je nazývána nekorunovanou královnou slovenské populární hudby a píseň Vyznanie v jejím nenapodobitelném podání zvítězila v anketě Hit století a je asi nejemotivnější skladbou v historii slovenského popu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.