Cestou na rozhlednu Špulku u Divišova si v altánku můžete zahrát Člověče, nezlob se

7. říjen 2020

Rozhledna Špulka nedaleko Divišova na Benešovsku ve Středočeském kraji svým tvarem skutečně připomíná starodávnou dřevěnou špulku na nit, která symbolicky propojuje všech 21 obcí mikroregionu CHOPOS. Originální konstrukce rozhledny navíc umožňuje adrenalinový výškový zážitek pocitu ve volném prostoru. Cestu na vrchol Březák, na kterém Špulka stojí, si zájemci mohou v turistickém altánku zpestřit hrou Člověče, nezlob se.

Rozhledna Špulka byla vybudována podle návrhu architektky Ivety Torkoniakové v roce 2014. Do dalekého okolí se její návštěvníci dívají z výšky 30 metrů a díky poloze na kopci Březáku s nadmořskou výškou 530 metrů se tak Špulka stala zajímavou dominantou celého regionu.

Tvar špulky byl maximálně využit při realizaci vyhlídkové plošiny. Zábradlí z ocelové konstrukce je zkosené, což značně rozšiřuje pohled do okolí. Kdo nemá strach a na zábradlí se položí a paže spustí volně do prostoru, získá pocit letu ve vzduchu.

Pohled na rozhlednu od turistického altánu

Díky kruhovému tvaru je navíc možné rozhlednu obcházet kolem dokola tak dlouho, než se člověk dostatečně pokochá výhledem. Vidět je odtud Blaník, Brdy i Vysočina. A při jasném počasí je prý možné dohlédnout až na Sněžku. Orientaci v kopečnaté okolní krajině usnadňují fotomapy s popisky.

Výšlap na kopec plný zábavy

Výlet je vhodný pro rodiny s dětmi nebo i pro cyklisty. Hned u rozhledny je velká kláda upravená jako stojan pro 20 kol. A cestu k ní si užijí i děti. Hned na prvním zastavení s výhledem na Posázaví stojí nový dřevěný altánek, kde si celá rodina může odpočinout a třeba si i zahrát Člověče, nezlob se. Dřevěný stůl je upravený jako hrací plocha a ve schránce jsou připravené dřevěné figurky ve tvaru špulky, tedy samotné rozhledny.

K rozhledně vede ptačí naučná stezka a cestu lesem na mnoha místech lemují veselé dřevěné vyřezávané figurky místní řezbářky Jitky Vondrákové. V houbařské sezoně se na vrchol rozhodně nevydávejte bez košíku. Kopec Březák, na kterém Špulka stojí, je totiž velmi známou houbařskou lokalitou.

Spustit audio