Cestu z Klatov do Mostu by měl v budoucnu urychlit severojižní průtah Plzní

13. červenec 2017

Dostat se z Klatov autem do Mostu nebo Karlových Varů bývá docela složité. Motoristé musí projet Plzní, kde se přidají k místním řidičům a centrum města se tak ucpává a přetěžuje. Zrychlit cestu a ulevit páteřním plzeňským tepnám by měly v budoucnu nové silnice. Jednou z nich je plánovaný severojižní průtah Plzní.

„V Podstatě kombinací severojižního průtahu a západního okruhu, který společně realizuje město Plzeň a krajský úřad bychom zásadním způsobem vyřešili dopravní situaci v Plzni,“ řekl ředitel plzeňské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Zdeněk Kuťák. Severojižní průtah by propojil dálniční přivaděč vedoucí od Klatov s Karlovarskou třídou v severní části Plzně. Stavba má mít tři etapy, nejnáročnější se jeví přes kilometr dlouhá estakáda.

„Právě tento úsek, tedy od Kalikovského mlýna až na křižovatku lékařské fakulty, se ukázal lehce kontroverzní z hlediska vlivu stavby na životní prostředí a dominance,“ doplnil Kuťák.

Čtyři varianty ukazují různé kombinace řešení

Ředitelství silnic si proto nechalo zpracovat čtyři varianty přemostění. „První varianta je v podstatě soustava pilířů a na nich stojí betonová deska. Varianta dva kombinuje obdobnou desku, která je podepřená pomocí tenkých ocelových stojek a ve vyšších oblastech estakády je navržena ocelová komora,“ popsal hlavní inženýr projektu Ondřej O´Neill.

Třetí variantě dominují pilíře ve tvaru U, do kterých je vložena silnice, čtvrtá možnost počítá se zavěšeným mostem.

„Směrové a výškové vedení trasy bylo dané, ale konstrukce zůstává otevřená. Měli jsme prostor v uvozovkách se vyřádit a zkusit si různé typy konstrukcí, různé kombinace i hmotové řešení, aby bylo z čeho vybírat. Teď proběhne závěrečné vyhodnocení v dotčených orgánech, komisích i s odbornou veřejností. Z toho musí vzejít jedna konečná varianta,“ dodal architekt David Šabata. Pokud vše půjde podle plánů, mohla by estakáda, tedy stěžejní část severojižního průtahu vyrůst do roku 2025.

autoři: lum , jik
Spustit audio