Chaloupky sklidily úspěch. Chodovský spisovatel teď vydal další knihu

29. listopad 2021, aktualizováno

Štěpán Javůrek je spisovatel a autor žijící ve městě Chodov. Ve svých knihách a textech se věnuje převážně Krušným horám. Jeho prvotina Chaloupky slavila úspěch u mnoha čtenářů. Svou novou knihu Nebe nad Perninkem představil v rozhovoru s Petrem Čimperou.

Mladý spisovatel žije celý svůj život pod Krušnými horami. Ve volném čase rád o Krušných horách píše a poznává jejich historii. Bohaté znalosti místní krajiny, její minulosti a života jejích obyvatel využil už ve svém prvním románu Chaloupky, který díky tomu působí téměř jako kronika této zaniklé obce.

Svou knižní prvotinu vydal Štěpán Javůrek loni na podzim vlastním nákladem v počtu 300 výtisků. K dostání byla pouze v několika knihkupectvích. Po velkém úspěchu se jí ujalo prestižní vydavatelství. Letos se na trhu objevila Javůrkova druhá kniha Nebe nad Perninkem. Třetí román chystá na příští rok.

„Mám výhodu, že mě obklopují zajímavé lidé. Já jen sedím a nasávám jejich příběhy,“ řekl v jednom rozhovoru Štěpán Javůrek. Obě dosavadní knihy spojuje prostředí Krušných hor, které jsou pro Javůrka velkým zdrojem inspirace a energie. „Myslím, že i do budoucna zůstanou hlavní linkou, která mé knihy spojuje.“

O KNIZE NEBE NAD PERNINKEM:

Petr je nadaný mladý muž, který díky svému talentu lehce proplouvá studiem medicíny a záhy se stává úspěšným lékařem na prestižní pražské klinice. Jeho úspěch je ale vykoupen permanentním bojem s alkoholem, kterému čím dál více podléhá. Postupně ztrácí práci, rodinu i přátele. Když se propadne téměř na dno, nezbude mu než svůj život razantně změnit. Po dlouhém hledání se stane obvodním lékařem v Perninku, malém městečku v Krušných horách. Zde, uprostřed přírody, kde lidé musí žít ve vzájemné pospolitosti, dostane Petr svou druhou životní šanci…

Spustit audio