Charita shání stany a spacáky pro lidi bez domova. Potřebují ale i další věci

21. leden 2021 15:30, aktualizováno

Plzeňská Diecézní charita shání stany a spacáky pro lidi bez domova, kteří jsou v mrazivém počasí často v ohrožení života. Dary je možné přinést do humanitárního skladu v Cukrovarské ulici v Plzni.

Jen málokdo z nás si umí představit trávit noc venku v zimě bez potřebného oblečení a vybavení. Někteří lidé ale nemají na vybranou. Právě jim pomáhá Diecézní charita Plzeň, která provozuje v Cukrovarské ulici humanitární sklad. Jeden den v týdnu je vyhrazený pro lidi bez domova, kteří si tam přicházejí pro potřebné věci.

Noc pod mostem je ve spacáku snesitelnější

V humanitárním skladu Diecézní charity Plzeň vydává tolik potřebné zimní vybavení Jana Hulcová. „Dneska je den klientů bez domova, samozřejmě jim připravíme oblečení, stany a spacáky,“ vyjmenovala. Pro teplé oblečení přišel také pan Martin. „Potřebuji spodní prádlo, kalhoty, bundu a batoh. Je to pro mě hodně důležité, jednou jsem dostal deky, ale ukradli mi to, tak jsem tu znovu,“ vysvětlil.

Máme tady fólie, karimatky, spacáky i stany od dárců a vojenské stany, které jsme dostali od Magistrátu města Plzně,“ popsala vedoucí humanitárního skladu Iveta Lukešová. Lidé podle ní momentálně darují spacáky a stany lidem bez přístřeší na základě výzvy magistrátu. „Překvapil mě balík od anonymního dárce, který zakoupil deset nových karimatek,“ uznala.

Nejvíce chybí teplé boty

Pomoc v podobě teplého oblečení je pro lidi bez domova často jedinou možností, jak zimu přežít. Lidé mohou nosit dary do diecézní charity na adresu Cukrovarská 16, nebo je poslat poštou či odložit do sběrných kontejnerů. Všechno oblečení, stany i spacáky by měly být čisté a použitelné. Podle mluvčího charity Petra Šimka je také dlouhodobě nedostatkovým artiklem pánská zimní obuv.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio