Charita získá od města Plzně dům na projekt chráněného bydlení

26. květen 2005

Za symbolickou jednu korunu prodá město Plzeň místní diecézní charitě dům s pozemkem na projekt chráněného bydlení pro sociálně vyloučené občany, kteří mají šanci vrátit se do běžné společnosti. Darovací smlouvu na převod městského domu v ulici Na Hradčanech v Plzni-Koterově už schválili zastupitelé. Radnice dá navíc ze svého letošního rozpočtu 1,28 milionu korun na dorovnání investičních nákladů na opravu domu

Projekt už získal 8,64 milionu z evropského programu SROP (Společný regionální operační program). Pokud by dům, jehož cena je podle znaleckého posudku 1,78 milionu korun, nebyl v majetku charity, nemohla by získat evropskou dotaci. Nájemní smlouva z loňského června nepostačuje.

V domě budou bydlet pouze ti sociálně vyloučení občané, u nichž je překážkou návratu do běžného života neschopnost či nemožnost získat a udržet si vlastní bydlení. Jak uvedl náměstek plzeňského primátora Stanislav Hajný, musí to být lidé, kteří alespoň půl roku pracují a jsou zapojeni do občanského procesu. Reagoval tak na obavy některých obyvatel Koterova. Součástí projektu je vytvoření pracovního místa pro socioterapeuta, který bude s klienty pracovat, aby byli schopni integrovat se do majoritní společnosti.

Logo

Zchátralý objekt bývalé mateřské školky s pozemkem 640 metrů čtverečních byl opuštěný a podle Hajného se na nic nehodil. Rada města Plzně už loni v červnu objekt Diecézní charitě Plzeň pronajala na 20 let pro zajištění Integračního programu pro lidi bez domova. Jednou z podmínek nájmu byla rekonstrukce.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio