Charitativní MISSE 03 v Plzni vynesla téměř tři sta tisíc korun pro hendikepované

20. září 2012

Bez mála tři sta tisíc korun - takový je výtěžek charitativní akce MISSE 03 v Plzni. Každý Plzeňan si mohl objednat kurýra, který si následně přijel pro dobrovolný finanční příspěvek na pomoc hendikepovaným. Role poslů přijali režisér Jan Svěrák, herec Martin Stránský nebo divadelník Petr Forman. Výtěžek patří čtyřem postiženým dětem a 33letému Honzovi Varvařovskému. Muž před lety ochrnul při záchraně kamaráda a pojišťovna mu odmítla zaplatit elektrický vozík.

Charitativní projekt organizoval už potřetí právě Petr Forman. U rychlého kurýra si mohli dárci prostřednictvím dispečinku objednat certifikát v hodnotě minimálně 100 korun, nebo si mohli k doručení vybrat konkrétního jezdce ze seznamu známých nebo neznámých osobností a zakoupit od něj certifikát v hodnotě minimálně 1000 korun.

Nakonec se vybralo 292 705 korun. Za peníze se koupí vozík nejen pro Honzu, který stojí zhruba 162 tisíc korun, ale peníze půjdou ještě dalším čtyřem podobně hendikepovaným dětem.

Všichni kurýři MISSE 03 v Plzni

Nový vozík si s ochrnutým Honzou převzala jeho maminka Hana Varvařovská: „Za několik dní to bude 16 let, kdy se náš syn Jan, měsíc před 18. narozeninami, od kamarádů, za kterými přišel k řece dozvěděl, že jeden z nich se začal topit. On byl jediný, který se rozhodl jít topícímu se na pomoc. Tonoucího zachránil, ale sám se začal topit. Záchrané službě, která přijela namísto, se podařilo našeho syna oživit. První prognózy byly strašné. Pokud to vůbec přežije, zřejmě bude přežívat pouze napojen na přístrojích.“

Přesto se rodičům za pomoci lékařů, jeho velké chuti žít a každoročnímu pobytu v rehabilitačních ústavech podařilo alespoň částečně vrátit Honzu k normálnímu životu. Vzhledem k tomu, že má ale špatnou koordinaci rukou, je pro něho samostatná jízda na mechanickém vozíku velice obtížná. Rodiče proto dvakrát zažádali zdravotní pojišťovnu o přidělení elektrického vozíku, a přestože od požadovaných lékařů byla vyjádření kladná, byla žádost zamítnuta. Elektrický vozík by dopomohl Honzovi k větší mobilitě, samostanosti pohybu a zkvalitnění jeho už tak těžkého života.

autor: lum
Spustit audio