Charitě v Klatovech a Sušici chybí peníze

14. listopad 2019 15:40
Zprávy

Díky pomoci oblastní charity v Klatovech a Sušici může mnoho seniorů žít ve svých domácnostech. Letos ale organizace dostaly výrazně méně peněz na dofinancování.

Méně peněz přidělených na dofinacování služeb a dlouhé dojezdy ke klientům. To jsou hlavní důvody, proč oblastním charitám v Klatovech a v Sušici chybějí na pečovatelské služby stovky tisíc korun. Plzeňský kraj letos na dofinancování sociálních služeb požadoval sto milionů korun. Od státu ale přišla jen polovina a tak následně méně peněz přerozdělil i poskytovatelům těchto služeb. Zmíněné charity získaly zhruba třetinu částky, o kterou žádaly. Teď hledají cesty, jak deficit v rozpočtu vyrovnat a neomezit při tom péči

„Okna umyjí, převlečou postele, pomůžou mi pověsit prádlo, když je hezky, jedou s manželem ven,“ popsala pomoc sociálních pracovnic paní Honzíková. Nejraději je prý ale za vlídné slovo a popovídání. „Děláme všechno pro to, aby lidé mohli žít u sebe doma, dojíždíme denně a v jedné domácnosti jsme bývali i šestkrát za den,“ uvedla koordinátorka pečovatelské služby Andrea Rajtmajerová. Práce, kterou vykonává, není snadná, ale spokojený výraz klientů a vědomí, že díky její pomoci mohou žít ve svých domovech, je prý nenahraditelný.

Charita prosí o pomoc obce i jednotlivce

Na služby péče Oblastní charity Sušice ale chybí peníze. „Každoročně žádáme o dofinancování, letos z požadovaného přišlo jenom 30 procent a těch 2,3 milionu chybí,“ řekla ekonomka Helena Vejstrková s tím, že služby chce charita poskytovat i nadále i za podmínky, že by si měla sjednat kontokorent.

Charita požádala zástupce více než 40 obcí, kde provozuje své služby, o příspěvek a zavedla i transparentní účet, na který mohou lidé přispívat. Na prosinec naplánovala charita benefiční koncert. Zatím sehnala tři čtvrtě milionu korun.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio