Chcete kvalitní nosnice? Pořiďte si vlašku nebo leghornku, doporučuje chovatel

16. prosinec 2021

Pokud si ale chcete pořídit slepice, které budou dobře a dlouho snášet vejce, pořiďte si vlašku. To je plemeno, které určitě znáte z vesnického dvorku u babičky. Výborné jsou i leghornky nebo  šumavanky. To je národní české plemeno spolu s českou slepicí.

Jiří Herynek chová slepice více než dvacet pět let. Založil dokonce Klub chovatelů bantamek, což jsou drobné slepice vhodné spíše pro okrasu.

V českých chovech kralují hybridní slepice neboli hybridky. Ty mají sice velkou nosnost, ale také se mnohem rychleji vyčerpají. Po devíti měsících ve velkochovu se nahrazují mladými nosnicemi.

„Ty staré si můžete odkoupit a ještě vám třeba dva roky poslouží u vás na dvorku,“ míní chovatel. Pokud ale chcete, aby vám slepice vydržely aspoň pět let, pořiďte si kvalitní standardní plemeno. Sice nebudete mít tolik vajec denně, zato vám vlaška nebo leghornka mnohem déle vydrží v dobré kondici.

Bantamky hlavně pro krásu

Jiří Herynek chová slepice spíše pro okrasu. Jeho srdeční záležitostí jsou bantamky, a to už více než dvacet pět let. Bantamka je drobná, okrasná slepice, původní zakrslé plemeno. Váží do půl kilogramu, vajíčka jsou také menší.  Odchov je nenáročný, i na krmivo je bantamka nenáročná, ale musí být kvalitní. Teď v zimě podává chovatel Herynek svým slepicím fitness stravu.

„Teprve kolem Vánoc začnu přidávat směs pro nosnice, tvaroh a kvasnice, aby v únoru bylo hodně kuřat. Mým cílem je, aby se plemeno posunulo, aby na výstavách bylo více bantamek a více barev. Proto jsem založil Klub chovatelů bantamek, který je velmi akční. V klubu více spolupracujeme, chovný materiál si vyměňujeme. Vyjíždíme za hranice a krev chovného materiálu je pro nás stále zajímavější,“ vysvětluje chovatel.

Proč najdete v některých vesnicích cedule Kokrhání povoleno? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.