Chcete mít svůj strom? Plzeňský třetí obvod vám to umožní

3. září 2020 07:20

Plzeňský centrální obvod umožní lidem převzít patronát nad stromem či adoptovat strom nově vysazený.

Léto pomalu končí a nastává vhodná doba na sázení stromů. Plzeňský třetí obvod chce nejen zkrášlit veřejný prostor a vylepšit životní prostředí, ale také dát lidem možnost stát se patrony buď nově vysazeného, nebo již vzrostlého stromu.

„Chtěli bychom vysadit deset nových stromů, které si kdokoliv může vzít do své péče a bude dohlížet na jejich růst a zdraví. Každému, kdo se tak rozhodne, nechá obvod na své náklady umístit ke stromu cedulku se jménem opatrovníka či patrona," řekl starosta plzeňského centrálního obvodu David Procházka.

Adoptujte si svého zeleného oblíbence

Lidé si ale také mohou adoptovat již vzrostlý strom, který je například blízko jejich bydliště a mají ho rádi. Jejich úkolem pak bude strom zalévat a dohlížet na něj, ostatní úpravy, například řez, by ale nadále měl na starosti Odbor dopravy a životního prostředí třetího městského obvodu.

Zatím zástupci městského obvodu plánují vysadit stromy v Přeštické, Pecháčkově nebo Bolzanově ulici, dále v Mánesově ulici nebo ulici Terezie Brzkové. Bude se jednat třeba o lípy, okrasné třešně nebo červený dub.

Lidé mohou stromům vybrat místo

„Občané a také organizace mohou rovněž navrhnout výsadbu stromu na místě, které si sami vyberou, ale to je nutné konzultovat s Odborem dopravy a životního prostředí ÚMO Plzeň 3, neboť ne všechny pozemky na území obvodu jsou městské a je také nutn prověřit, jaké inženýrské sítě jsou zde umístěné“, vysvětlil David Procházka

Výsadba stromů je plánována na dobu vegetačního klidu, tj. od 1. 10. 2020 do 31. 3. 2021.

Zájemci se mohou hlásit na tel. číslo 37 803 6522 vedoucí Odboru dopravy a životního prostředí Marii Rumlové. Podrobnější informace naleznou zájemci na webu 3. plzeňského městského obvodu.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio