Chcete nová krbová kamna? Zjistěte, kdy se vyplatí s výměníkem a kdy topná tělesa nepředimenzovat

28. červenec 2021

Jsou tři důležité věci, které potřebujete proto, abyste si mohli tento spotřebič koupit: Mít dobrý komín, připravené suché dřevo a vědět, že tam bude dostatek vzduchu pro to, aby spotřebič mohl hořet. To, jestli je váš komín v dobré kondici, je ideální nechat si zkontrolovat odborníkem, tedy kominíkem. Ten poradí, jaký výkon právě do vašeho komína použít.

Krbových kamen i krbů je mnoho druhů. Podle čeho postupovat, podle výkonu, nebo podle vzhledu? Záleží, kde bude spotřebič používán. V celoročně obývaném domě v případě splnění technických povinností více vítězí design. Pokud během roku v obývaném příbytku trávíme méně času, tam je třeba zohlednit výkon a další parametry.

Výměník ano, nebo ne?

Krbová kamna se vyrábějí v mnoha provedeních, ale také s výměníkem. Ten se vyplatí, když hodně topíte. S jedněmi krbovými kamny lze vytopit rekreační chalupu. Musíte počítat s tím, že tam, kde stojí spotřebič, bude největší teplo, a naopak čím dále od kamen, tak teplo ubývá.

Také v rodinném domku můžete používat krbová kamna s výměníkem, ale pokud už tam nějaké topení je (buď plynový nebo elektrický kotel), rozhodně se do toho bez odborníka v podobě topenáře nepouštějte. Pak to bude fungovat tak, že když zatopíte v kamnech, vypne se kotel a bude se nahřívat voda v radiátorech.

Vyhrávejte zahradní grily, zahradní nářadí, knihu Pochoutky z chaloupky a další ceny. Každý všední den v čase 9.45-10.00 v letním speciálu Chalupářské léto. Soutěžte a vyhrajte >>

Na chalupě je lepší topení poddimenzovat

Když si koupíte krbová kamna s výměníkem, a přitom už máte doma topnou soustavu hotovou, trochu si připlatíte. V současné době je většina moderních domů řešena oběhovou soustavou topné vody, do které se musí napojit vlastně další oběhová soustava a další spotřebič. Proto je třeba počítat minimálně s další investicí cca v hodnotě kamen a prací topenáře.

Když přijedete na chatu a chalupu v zimě, kde se netopí, většinou jsou místnosti vymrzlé, nicméně předimenzovat topení se nevyplácí. Spíš naopak – lehce poddimenzovat, protože hoření a efekt předání tepla je v momentě, když plamen tzv. skáče v topeništi.

O tom, jak často budete muset přikládat, záleží zase na využití a druhu kamen. V momentě, pokud máte kamna z keramiky, kachlí nebo litiny, tak tam se efekt hoření násobí.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio