Chcete voňavou kytku? Přidejte k ní bylinky ze zahrádky

25. srpen 2018

Pěknou kulatou kytici můžete vytvořit tak, že zkombinujete kupované květiny s bylinkami ze zahrady. Komerčně vypěstované květiny totiž ztrácejí vůni. Proto je dobré přidat k nim třeba šalvěj nebo obyčejné voňavé venkovské kytky ze zahrady.

Kupované růže nebo gerbery hezky doplní kontryhel, hledíky nebo bodlák zvaný máčka alpská.

Losové odstíny jsou letos v módě

A klidně zajděte na louku a natrhejte tam třezalku, zlatobýl, kopretiny nebo řebříček. Pokud máte aspoň trochu estetické cítění, povede se vám krásně nakombinovat luční a zahradní kvítí,“ říká florista Petr Kopáč.

Jak udržet řezanou květinu čerstvou:

  • Dejte květinám pořádně napít. Hned po utržení vložte květiny do vázy a nechte je tam minimálně čtyři hodiny. Teprve potom s nimi můžete cestovat. Na svatbu nechávají floristé květiny nasávat vodu až dvanáct hodin.
  • Čistá voda a čistá váza jsou podmínkou, po každém použití je třeba vázu pořádně vyčistit a vydezinfikovat.
  • Vyměňujte každý den vodu ve váze a pokaždé seřízněte asi o půl centimetru stonek.
  • Výživu v sáčku, která udržuje květinu čerstvou, nejprve dobře promíchejte ve vodě. Teprve potom vložte květy. Podle lidových receptů funguje i aspirin rozpuštěný ve vodě.
  • Desetník ve vodě kytkám moc neprospěje. Tato babská rada má sice reálné základy. Ovšem aby fungovala, museli byste do vázy naházet celých pět kilogramů desetníků na litr vody.
Krásně vypadá a krásně voní

 

autor: jsl
Spustit audio