Chci být milována tebou, jen tebou a nikým jiným

12. červen 2021

Americká herečka, zpěvačka a modelka Marilyn Monroe prožila nešťastné dětství s psychicky labilní matkou, u různých příbuzných a pěstounů a také dva roky v sirotčinci v Los Angeles. Otce nikdy nepoznala.

Marilyn Monroe se už od dětství toužila stát filmovou hvězdou. V tomto snu jí velmi podporovala její poručnice teta Grace, které se sen stát se bohyní filmového plátna nezdařil. Od roku 1952 šla Marilyn Monroe v Hollywoodu z filmu do filmu, marně se však snažila vystoupit z pouhé role blondýnky. "Ráda bych hrála roli, která něco znamená, která by něco lidem dala, ale můj vzhled tomu odporuje, jsem příliš jednostranný typ. Lidé si zvykli na mou jednostrannost. Cítím, jak se stávají nepřátelští, když se pokouším změnit," řekla sama herečka.

Po celý svůj život poutala pozornost bulvárního tisku neuspořádaným životem, profesionálními problémy a milostnými avantýrami. Jedním z jejích nejslavnějších hudebních vystoupení je role zpěvačky ve filmu Někdo to rád horké, kde zpívá píseň I Wanna Be Loved By You.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.