Chebem se opět rozezní dechová hudba. FIJO dodatečně oslaví 50 let

23. červen 2022

Na přelomu června a července se Chebem opět rozezní dechová hudba. Od 30. června do 3. července se uskuteční 24. ročník mezinárodního festivalu dechových orchestrů FIJO 2022.

Mezi významné kulturní akce letošního roku se řadí také přehlídka mažoretkových skupin a dechových orchestrů FIJO v Chebu. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční programy, kterými jsou slavnostní zahájení, průvod městem, festivalové koncerty a především závěrečný galavečer.

FIJO přivítá orchestry z Česka i ze zahraničí. Realizační tým doladil seznam hlavních účastníků. Celkem jich bude 12, z toho sedm zahraničních a pět českých. Většinu z nich budou doprovázet taneční skupiny.

Zvláštní host dorazí z Nizozemí. Tihle muzikanti mají kromě hudebních nástrojů navíc i jízdní kola. Cykloband měl na festival zavítat už v roce 2020, kdy měl festival FIJO také oslavit 50 let. Kvůli situaci kolem onemocnění covid-19 byli ale organizátoři nuceni festival zrušit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.