Chladnokrevníci na Šumavě budou vozit návštěvníky na trase mezi Kvildou a Jezerní slatí

23. prosinec 2014

I mezi Vánočními svátky a Novým rokem budou na šumavské Kvildě pokračovat jízdy v kočáře taženém chladnokrevnými koňmi. Z Kvildy na Jezerní slať a zpět bude vozit zájemce chovatelka koní Jitka Bretová ve svém novodobém kočáře - vagonetě taženém svými slezskými noriky. Toto ryze české plemeno bude navíc představovat při večerním povídání ve stáji. Nepřímo tak bude, v trochu jiné podobě, restartován projekt návratu chladnokrevných koní na Šumavu.

„Nedá se mluvit o pokračování projektu. Je to jeho nastartování v trochu jiné podobě, v takové podobě, která je životaschopná. To znamená, že teď začneme s tím, co se veřejnosti nejvíce líbilo, tedy jízdy v kočáru,“ vysvětlil ředitel Správy NP a CHKO Šumava Pavel Hubený.

Původní myšlenka projektu návratu chladnokrevníků na Šumavu počítala i s bydlením, chovem a prací v lese přímo na území národního parku.

Chovatelke koní Jitka Bretová věří, že odstartováním této spolupráce se začne alespoň
trochu napravovat pověst původního projektu. Také proto chce nabídnout zájemcům i něco navíc, než jen výlety v kočáru, například večerní jízdy s dětmi na hřbetu koně a večerní návštěvy stáje, kde toto plemeno představí.

Možnost svézt se v kočáru taženém chladnokrevníky bude o víkendu 27. a 28. prosince. Pokud se sejde dostatek objednávek, bude se jezdit i v pondělí 29. prosince.

Večerní návštěva stáje s výkladem o chladnokrevnících je možná v pátek, v sobotu a v případě zájmu i v neděli večer na základě domluvy přímo na místě. Další informace získají návštěvníci v informačním středisku na Kvildě.

Vagoneta je až pro pět pasažérů. Zájemci si mohou jízdu zamluvit předem buď e-mailem: jitka.bretova@vtahu.org nebo na telefonu 731 218 110. Fotografie a další informace najdete na internetových stránkách www.vtahu.org.

Spustit audio