Chodovská krypta je přístupná veřejnosti. Znovuuložení ostatků se uskuteční v sobotu

11. květen 2018 09:05

Jedinečnou možnost nahlédnout do šlechtické krypty pánů z Plankenheimu v kostele svatého Vavřince v Chodově mají v těchto dnech jeho návštěvníci. K prohlídce je nutné si zajistit v nedalekém infocentru časovou vstupenku, která je zdarma. K dostání jsou už poslední lístky.

Uzavření krypty je naplánováno na sobotu 12. května na 14. hodinu, kdy dojde ke znovuuložení ostatků pánů z Plankenheimu a Braunsdorfu do jejich rodinné hrobky.

„Vzpomínkový obřad k uctění památky pánů z Plankenheimu povede chodovský farář P. Petr Mecl a hudebně jej doprovodí Redemptoristická schola z Plzně. Na závěr bude hrobka uzavřena a v nejbližších desetiletích se její otevření neplánuje,“ uvedl chodovský historik Miloš Bělohlávek s tím, že na obřad jsou zváni všichni obyvatelé města.

Na obřad naváže představení výsledků archeologického průzkumu, které proběhne od 15:30 hodin v nově zřízené síni historie města v domě U Vavřince.

„Kromě výsledků průzkumu se bude moci veřejnost poprvé seznámit i s předměty nalezenými v kryptě kostela a dalšími předměty z dějin Chodova. Uzavření hrobky proběhne v době, kdy si budeme připomínat 285 let od smrti nejvýznamnějšího člena rodiny, Franze Flamina z Plankenheimu, zakladatele kostela svatého Vavřince,“ doplnil historik.

autoři: Andrea Strohmaierová , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio