Chodské jukačky a písničky s holarijováním uměli jen ti nejlepší

18. březen 2022

Už jste někdy slyšeli o chodských „jukačkách“, „prolamuvaných“ písničkách a písničkách s „holarijováním“? Ovládali je vždy jen ti nejlepší zpěváci, řadu jejich vzácných nahrávek ukrývá i archiv Českého rozhlasu Plzeň.

Chodsko je svérázný národopisný region. Folklor v něm stále žije v intenzitě, která ve většině jiných českých regionů nemá obdoby. K pečlivě opatrovaným klenotům tady ale nepatří jen chodské dudy a dudácká muzika. Při pozornějším poslechu zaznamenáte i písničky, které nezasvěcenému posluchači mohou připadat poněkud zvláštní. Ale pozor – slýchat je nemůžete vždy a všude. Písničky, kterým se říká „jukačky“, „prolamuvané“ nebo s „holarijováním“, ovládají jen ti nejlepší zpěváci!

Od bavorského jódlování po chodské jukání

Chodské „jukání“ je charakteristický způsob zpěvu, který zpěváci používali tehdy, když na sebe chtěli upozornit - nejčastěji při muzikách a v hospodě. "Juknutí" je vlastně „přeskočení“ na vyšší tóny do falsetu. Takové pěvecké naťuknutí s okamžitým návratem do předchozí polohy. Tomuto způsobu zpěvu se chodští zpěváci přiučili nejspíš při toulkách za prací v sousedním Bavorsku. Na hlučných bavorských muzikách je zaujaly písničky, ve kterých se jódlovalo. Jódlování si ovšem Chodové upravili po svém a charakteristické chodské "jukání" bylo na světě.

„Jukačky“ vždy na Chodsku bývaly výsadou těch nejlepších zpěváků, zdaleka ne všichni zpěváci si na ně troufli. Ti, kteří „jukačky“ ovládali, se při nich mohli furiantsky blýsknout. Těmto písničkám se na Chodsku říkalo také „lámané“ nebo „prolamuvané“ – melodie jsou zdobené průchodnými notami, přírazy a odrazy, na jednu slabiku vždy dvě i více not.

Snad nejlepším a vyhlášeným mistrem v „jukání“ byl klenečský hrnčíř Jakub Kuželka zvaný „Kubiáček“ (nar. 1911), mezi významné chodské „jukače“ se zařadili také třeba Oldra Královec a Antonín Kuželka z Postřekova nebo Oldřich Heindl a Albert Švec z Klenčí pod Čerchovem.

Originální chodské holarijování

Další zvláštností chodských písniček je takzvané „holarijování“. Jde o specifická citoslovce jako „holarataríja, holadatudú, holarádyjom “ atd., která se opakují a kopírují melodii. Podle Jindřicha Jindřicha jde o pěvecké napodobení hudebních nástrojů nebo německého jódlování. Nezřídka se „holarijování“ objevuje přímo v „jukačkách“, ale i v jiných chodských písničkách.

Na Chodsku se o „jukačkách“ říká, že existují „vod nepamjetnyjch česů“. Přestože už bohužel moc „jukačů“ na Chodsku nenajdete, „jukačky“ zapomenuté nebyly – a to nejen díky uchovaným archivním snímkům (některé byly vydány i na LP „Antologie chodského folkloru“). Chodské „jukání“ v současné době výtečně ovládá třeba dvojice zpěváků Josef Kuneš a Kamil Jindřich z Domažlické dudácké muziky, kteří za jejich interpretaci dokonce v roce 2007 získali ocenění Laureát MFF Strážnice.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.