Chodské slavnosti 2019 se blíží – letos budou ve znamení významných výročí

5. srpen 2019

Dvě významná výročí rámují letošní ročník Chodských slavností – Vavřinecké poutě, které se konají od 9. do 11. srpna v Domažlicích. Právě před 80 lety (13. srpna 1939) se 120 tisíc lidí sešlo na památné mši svaté na Vavřinečku nad Domažlicemi, která se díky kázání vyšehradského kanovníka Bohumila Staška stala národní manifestací proti nacistické okupaci. Nadcházející slavnosti jsou zároveň 65. v pořadí.

Chodské slavnosti v Domažlicích jsou jednou z největších a nejstarších národopisných slavností v České republice. Letos proběhnou už po pětašedesáté a program se jako tradičně bude odehrávat na několika scénách – na pódiu u brány na náměstí, na pódiu pod Chodským hradem, na Jarmareční scéně, v letním kině, ale i na dalších místech. Těšit se můžete na všechny oblíbené folklorní soubory a lidové muziky z Chodska, jako hosté navíc vystoupí soubory z Valašska, Itálie a Rumunska.

Poutní mše svatá na Vavřinečku

Římskokatolická farnost Domažlice srdečně zve na slavnou poutní mši svatou u příležitosti 80. výročí památné Svatovavřinecké pouti roku 1939. Hlavní celebrantem bude arcibiskup pražský a primas český, kardinál Dominik Duka, kazatelem biskup plzeňský, Msgre Tomáš Holub. Průvod vyjde v 9:45 z rozcestí od křížku a jsou do něj zváni všichni krojovaní poutníci. Z Domažlic na Vavřineček bude zajištěna kyvadlová doprava. Nedělní mši od 10 hodin bude celebrovat Emil Soukup.

Poklad Chodska

V rámci letošních Chodských slavností bude připomenuto také 150 let od narození spisovatele a kněze Jindřicha Šimona Baara. Samostatný pořad „Poklad Chodska“ věnovaný tomuto výročí proběhne v sobotu 10. srpna od 19:00 hod na pódiu pod Chodským hradem. Vstup na všechny pořady v rámci hlavního programu Chodských slavností je i letos zdarma.

Nenechte si ujít přímý přenos z letošních Chodských slavností! V sobotu 10. srpna od 11 do 12 hod. Účinkují chodské dudácké muziky a soubory, moderuje Michaela Vondráčková.

Míříte na letošní Chodské slavnosti do Domažlic? Nezapomeňte se zastavit také u našeho rozhlasového stanu na horním konci domažlického náměstí. Budeme se na vás těšit po celou sobotu – a vyhrávat u nás budou i chodské muziky. Několik programů letošních Chodských slavností navíc budeme také natáčet a následně vám je nabídneme v našem vysílání v několika dílech v pořadu Špalíček lidových písní.

Program Chodských slavností 2019
autor: Michaela Vondráčková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio