Chodské slavnosti jsou tady. Po covidu konečně v plné kráse

10. srpen 2022 18:28, aktualizováno

Chodské slavnosti v Domažlicích se blíží. V dnešních dnech vrcholí přípravy. Pro návštěvníky se chystá folklorní program na dvou pódiích, staví se stánky, chybět nebude ani ponocný a pokračují také přípravy Vavřinecké pouti.

V pátek 12. srpna začíná v Domažlicích 68. ročník tradičních Chodských slavností. Program otevře hudební výlet napříč žánry s Petrem Bendem, jeho kapelou a cimbálovou muzikou Gromba. Na návštěvníky čeká dlouhá série vystoupení místních folklórních souborů, chodských muzikantů, tanečníků, zpěváků, dechových kapel a dalších hostů. „Těmi letos budou folklorní soubor Podjavořičan, mužský pěvecký sbor Kostice-Tvrdonice, Úsměv z Horní Břízy a Rokytí z Rokycan. Představí se i staropražská kapela Třehusk a moravská skupina Tempus hrající středověký rock,“ vyjmenoval vedoucí městského infocentra Josef Babor.

Téměř všechna vystoupení jsou naplánována na dvě hlavní podia – u brány na náměstí Míru a v zahradě pod Chodským hradem. Jediným koncertem na třetím pódiu u seniorského penzionu v ulici Prokopa Velikého bude v sobotu koncert nejmenší chodské dechovky Sedmihorka.

Neodmyslitelnou součástí slavností je ponocný. Ten bude procházet náměstí s halapartnou a lucernou v dlouhém kabátě a zpěvem bude oznamovat čas. Během pouťového víkendu bude k vidění v sobotu třikrát ve 20:00, 21:00 a 22:00 a v neděli ve 20:00 a 21:00. Zájemkyni z řad svobodných děvčat dává obvykle ponocný sfouknout svíčku v lucerně. Traduje se, že ta, která plamen sfoukne, se do roka vdá.

Živé vysílání Českého rozhlasu Plzeň

V programu letošních Chodských slavností si nenechte ujít sobotní (13. 8.) pořad „S Plzeňáky za folklorem“, který pro vás budeme z domažlického náměstí živě přenášet v našem vysílání v čase 17:00 – 18:00 hodin. V rámci tohoto pořadu se představí vyhlášení chodští muzikanti a zpěváci – Domažlická dudácká muzika, Konrádyho dudácká muzika, Národopisný soubor Postřekov, Rodina sester Kuželkových, ale i mladá Študácká dudácká muzika ze ZUŠ Domažlice, která v letošním roce získala 1. místo v ústředním kole soutěže lidových souborů základních uměleckých škol. Chybět nebudou ani zajímaví hosté – např. domažlický ponocný Roman Holub, dudák a zpěvák Antonín Konrády, farář Miroslaw Gierga nebo fotograf Václav Šilha.       

Nové CD Antonín Konrády – Alou, páni, muzikanti

Naším letošním programovým tipem Chodských slavností je také pořad nazvaný „Hrají, zpívají a vyprávějí Konrádyovcí“, který proběhne 13. 8. od 21:00 hod na pódiu u brány na náměstí. V rámci tohoto pořadu, ve kterém vystoupí legendární Konrádyho dudácká muzika a její hosté, proběhne mimo jiné křest nového CD „Antonín Konrády – Alou, páni, muzikanti“. CD bylo vydáno u příležitosti 90. narozenin domažlického dudáka, zpěváka a vypravěče Antonína Konrádyho a je složeno výhradně ze snímků, které vznikly v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Dopravní omezení

Chodské slavnosti se neobejdou bez dopravních omezení. Náměstí i přilehlé ulice budou pro dopravu zcela uzavřeny. Od čtvrtka bude uzavřen průjezd bránou na náměstí. Řidičům je doporučeno nechat auta na záchytných parkovištích na příjezdu z Klatov i Plzně. „Tato místa spojí s centrem mimořádná bezplatná autobusová linka, která bude jezdit v půlhodinovém intervalu,“ doplnil Josef Babor.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková , Michaela Vondráčková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio