Chodské slavnosti lákají nejen na krásné kroje

11. srpen 2016

Hektické dny prožívá Marie Langová z Postřekova, jedna ze zakladatelek tamního Muzea krojů. Postřekovská žena nejen chodské kroje půjčuje, ale také je šije. A právě teď před víkendovými Chodskými slavnostmi, které patří k nejstarším a největším folklorním slavnostem v zemi, má hodně napilno.

Víte, jak poznáte chodský kroj nebo jak dlouho trvá, než ho švadlena ušije? „Dámský hornochodský kroj se skládá z kanduše, fěrtochu a košilky. Dolnochodský má sukni, rukávečky a fěrtoch a vyznačuje se srdíčkem na zádech. Pro pánský kroj jsou typické bohaté barevné výšivky na vestě, kabátu nebo kamizole,“ popisuje Marie Langová.

Teď před Chodskými slavnostmi pracuje paní Langová od rána do noci. Ušít umí všechny druhy krojů, a třeba ten dámský udělá přibližně za jeden den.


Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť se letos koná 12. -14. srpna v Domažlicích. Můžete se těšit na bohatý kulturní program. Více informací najdete na www.chodskeslavnosti.cz

Ke své práci potřebuje kvalitní látky a doplňky, ty se ale dnes těžko shání. Některé materiály má z Moravy a jiné se dováží ze Slovenska. “Vůbec nejhorší je to se stuhami, protože se změnil výrobní proces, nejsou bohužel už tak kvalitní,“ vysvětluje Langová.

K šití krojů ji přivedla láska k Chodsku, kde vyrůstala. Později začala vyrábět šaty pro své děti, které vystupovaly v místním souboru. Po nich se začali hlásit další a další zájemci. Dnes je za ní 21 let práce i krásných krojů.

autoři: Směna ČRo Plzeň , čer
Spustit audio