Chov křečka zvládne i dítě školou povinné. Jak se pozná povahově vyrovnaný křeček?

16. září 2021

Prvním zvířetem, které pořizují rodiče dětem, bývá nejčastěji křeček. Malí chovatelé se ale musí smířit například s tím, že křeček je noční tvor. Každopádně je dobré nechat si v počátcích poradit od zkušeného chovatele.

Křečka je možné pořídit ve specializovaných obchodech se zvířaty, které často nacházíme i ve velkých obchodních domech. Jsou samozřejmě levnější než ti z chovatelských stanic. Pokud ale chceme mít jistotu, že kupujeme zvíře zdravé a nezdegenerované, je zkušený chovatel zárukou.

Chovatelka křečků Ivona Machková

Křečci mohou mít, stejně jako třeba psi nebo kočky, průkaz původu. „Víte, kdo je rodič, prarodič, do chovu se vybírají povahově vyrovnaní křečci,“ říká členka Českého křeččího klubu Ivona Machková ze Světlé nad Sázavou. Povahově vyrovnaný křeček vás nekousne hned poté, co mu ukážete krmení.

Křeček je noční zvíře a také zvíře teritoriální. Znamená to, že je v kleci nejraději sám, tedy kromě doby páření, a většinu dne prospí. Noc pak naopak může prožít běháním v kolečku.

K chovu je potřeba pořídit základní vybavení. Klec by měla být dostatečně velká, o ploše dna minimálně 80 x 40 cm, protože zvíře samozřejmě vyroste. Domeček také musí být dostatečně prostorný a ideálně dřevěný. V plastovém se může promočená podestýlka zapařit a plesnivět.

Jakou podestýlku doporučuje Ivona Machková a jak často ji měnit? Poslechněte si v audiozáznamu.

Spustit audio