Chovateli na Plzeňsku se podařilo odchovat mládě vzácné želvy trpasličí

10. srpen 2017

Oldřich Mudra z Kožlan se věnuje želvám 25 let. Svým svěřenkyním postavil vedle vlastního domu samostatné obydlí – je jich tam na 170 kusů. Na takové množství želv už nestačí sám a se spoustou práce v teráriích a sklenících mu pomáhá kamarádka. Před pár dny oslavil pan Mudra obrovský úspěch. Povedl se mu prvoodchov želvy trpasličí.

Želva trpasličí pochází z Jihoafrické republiky. U nás ji vůbec neseženete. Oldřich Mudra se účastnil výzkumu v Jihoafrické republice a díky zkušenostem, které má s jinými druhy suchozemských želv, mu byl jeden pár svěřen do péče nadací Homopus research foundation, která v Evropě buduje jejich geneticky zdravou záložní populaci. „Dovezlo se osm párů a už je tu namnoženo asi 130 kusů. To, co se vylíhlo u mě, je prvodchov v ČR. Jedná se o geneticky vzácný pár. Je zde 10 let a ještě se ho nepovedlo rozmnožit, až teď,“ říká chovatel.

Oldřichu Mudrovi se povedl prvoodchov želvy trpasličí v Česku

Oldřich Mudra má ve svém chovu i další velmi vzácné kusy – želvy skalní, rytířské, pavoučí nebo paprsčité. „Asi nejbližší jsou mi želvy kloubnaté z Afriky. Mají pohyblivý krunýř, kterým se chrání proti nepřátelům. Těmto želvám se málokdo věnuje a já jich mám slušnou sbírku. Je to taková moje srdcovka,“ dodává. Jedny z nejstarších želv v chovu Oldřicha Mudry mají dokonce jména – Bedřich a Bedřiška.

Vzácný želví chov v Kožlanech rozhodně není uzavřený světu. Za Oldřichem Mudrou jezdí chovatelé z České republiky i ze zahraničí a na exkurze chodí i školy. Žáci a studenti základních a středních škol z blízkého okolí přijedou, poslechnou si přednášku o chovu a životě suchozemských želv a pak si mohou všechno prohlédnout.

Trochu čísel:

Oldřich Mudra chová 25 druhů želv, celkem je to 170–180 kusů.

Nejmenší suchozemská želva světa - želva trpasličí má v dospělosti 8 cm, největší kontinentální želva (ostruhatá) má 30 kg a asi 60 cm. O. Mudra obě ve sbírce má.

60 dní až 1,5 roku trvá, než se z oplodněného vajíčka vylíhne želva.

Vajíčko potřebuje k úspěšnému vylíhnutí konstantní teplotu 28–30 °C .

Želva skalní dokáže běžet rychlostí 18 km/h.

autor: iko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.