Chráněné byty a minipekárnu zřídí pro zdravotně postižené ve Stodu

7. říjen 2008
Tento pořad

Centrum sociálních služeb by chtěl postavit pro svoje klienty Domov pro osoby se zdravotním postižením ve Stodu na jižním Plzeňsku, kde žije 185 mužů ve věku od 18 do 65 let, převážně s mentálním postižením. Pokud uspěje se žádostí v regionálním operačním programu EU, chtěl by za přibližně 45 milionů korun postavit v centru města novostavbu s chráněnými byty, minipekárnou a prodejnou, kde by klienti žili i pracovali. Pokračuje ředitele stodského domova Radek Rosenberger.

Centrum by mělo díky vstřícnosti radnice vyrůst na pěší zóně, kde město počítá s dalším rozvojem. Bude v něm minipekárna a prodejna, které budou obyvatelům města dodávat čerstvé pečivo. Kromě toho zde bude společný prostor, jakási minigalerie pro setkávání veřejnosti. Plánuje se také vybudování garsoniér a malých bytů. V domě má být 18 bytových jednotek - deset garsoniér, zbytek mají tvořit dvoulůžkové byty.

V centru by díky pekárně a prodejně vznikla necelá desítka pracovních míst. Lidé zde budou pracovat pod dohledem instruktora či pedagoga. Jinak se počítá jen s několikahodinovou asistencí instruktora, aby měla integrace do většinové společnosti smysl, klienti by měli zvládat samostatné bydlení převážně sami.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio