Chubby Checker: Dancing Party

3. říjen 2023

Počátky moderní hudby bývají nejčastěji zmiňovány zhruba od dob 18. století. Lze jít však v historii ještě hlouběji, neboť každé vývojové období moderní hudby je spojeno, a to v podstatě nerozlučně, s tancem.

Během propojení mnoha hudebních kultur v Novém světě se ale nejednalo jen o setkávání, ovlivňování a míchání hudby africké, španělské, anglické, francouzské a nakonec i české. Nejednalo se ale jen o hudbu jako takovou, ale též o množství tanců z celého tehdejšího světa, které s sebou zástupci různých etnik dovezli. Vztah k tanci byl zvláště výrazný u černošské populace, která se dlouhou dobu snažila uchovat to, co bychom mohli nazvat právě taneční nebo pohybovou kulturou. I když se tvrdí, že zvykosloví je nejhouževnatějším odpůrcem všech novot a vývoje, společně s muzikou se měnil i tanec. Pravdou však je, že dejme tomu tanec ring shout se zasloužil o udržení tradiční formy spirituálů s jejich spontánností.

Jedním z prvních výrazných tanců byl tap dance, u nás označován spíše jako step. Postupem času se populárními staly tance black bottom, charleston, lindy hop nebo shimmi. Ovládly celý svět včetně našich tančíren. U nás se proslavila už v r. 1914 pražská kavárna Montmartre, kde se návštěvníci svíjeli v tzv. medvědím tanci. Invazí těchto tanců se nechal inspirovat i Karel Hašler v kupletu My tancujeme foxtrot.

A vývoj šel dál. Na konci padesátých let ovládl svět twist. Jeho králem se stal Chubby Checker. Je to jediný zpěvák, který měl pět alb najednou v Top12. Změnil způsob, jakým se dnes většinou tančí.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.