Chybí vám prostor pro skalku? Řešením může být miniskalka v misce

Jsou to malá umělecká díla s živými rostlinami, která oživí váš dvorek, zahrádku, ale i terasu nebo balkón. A stát se umělcem je v tomto případě snadné – stačí dodržet pár jednoduchých pravidel a návštěvy i sousedi budou mít co obdivovat.

Miniskalky v miskách už léta vytváří paní Blažena Stezková, jednatelka Alpinum klubu Plzeň: „Používám keramické misky, a aby to nebylo fádní, dávám tam kameny. Ty buď najdu v přírodě, nebo je i koupím, např. traventin nebo zkamenělé dřevo.“

Jak na to?

Na dno misky vždy patří drenážní vrstva, která zabrání přemokření, což je u skalniček důležité. V tom vám dobře poslouží drobné kamínky nebo keramzit. „Potom si připravím substrát. Každá rostlina chce něco jiného, některá vápno, jiná rašelinu, kyselou zem, takže se řídím skladbou rostlin,“ říká paní Blažena. Jako první sází stromky, jehličnany i listnáče, které vyvolávají dojem skutečné zmenšené skalky. Pak přicházejí na řadu kameny a nakonec mezi ně doplňuje drobné rostliny.

Které rostliny do misky zasadit

„Samozřejmě do misek sázím jen rostliny, které nejsou vysoké a ani se agresivně neroztahují do šířky. Snažím se o kombinaci rostlin různých barev a různé doby kvetení, aby miska byla rozkvetlá po celou vegetační dobu,“ vysvětluje Blažena Stezková. Osvědčily se jí aubriety, rozchodníky, iberisy, hvozdíky, tařice, turany, k tufovým kamenům pak towsendie.

Pokud jde o stromky, vhodné jsou zakrslé kultivary nebo čarovějníky. Kompozice v misce pak vydrží 7 až 10 let, než musíte stromeček vyměnit.

Umístění

Miniskalku v misce můžete umístit do polostínu i na slunce, skalničkám se na slunci obvykle daří. Dobře vypadají na podstavci nebo zídce, nemusíte se k nim potom ohýbat při zalévání a další péči o ně.

Zálivka a hnojení

Výhodou miniskalek je podle paní Blaženy nenáročnost na zálivku: „Máme zahradu mimo Plzeň, dostaneme se tam jednou v týdnu a potom na víkend. A ty rostliny bez problémů snášejí sucho, hodně jich je vysokohorských, takže jsou na nedostatek vláhy zvyklé.“

Živiny v substrátu se časem vyčerpávají, proto můžete rostliny v misce jednou ročně přihnojit. S hnojivem ale opatrně, skalničky obecně ho příliš nepotřebují a ne vždy na ně dobře reagují.

Zazimování

Co s miniskalkou v misce přes zimu? „Na zimu je přenáším do studené garáže, kde nepromrznou. Kdyby misky promrzly, praskly by. Ty rostliny tam bez problémů vydrží, během zimy je 2krát nebo 3krát zaliju a vydrží tam celou zimu,“ ujišťuje Blažena Stezková.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio