Aš chystá takzvaný Park historie. Povede od radnice okolo dnes už neexistujícího evangelického kostela

21. leden 2019

Kostel Svaté Trojice v Aši na Chebsku byl evangelický chrám, který stál ve městě od roku 1622. Zničený byl při velkém požáru 19. ledna 1960.

I když se tehdy plánovala dostavba památky, nikdy k ní nedošlo. Zbytky zdiva byly zbourané, stejně jako vzácná věž. Místo dnes připomíná památník.

„Požár byl v době, kdy byl kostel rekonstruován, byly tam prováděny nějaké opravy. Při přemísťování agregátu došlo zřejmě k vylití nebo šplouchnutí nafty, místo zahořelo a lidé to nestačili uhasit. Došlo tam k těžkým zraněním a pak už šel požár hodně rychle,“ řekl amatérský historik Milan Vrbata.

Společně s veškerým vybavením údajně shořely i největší varhany západních Čech

Na požár si pamatuje také amatérský historik Pavel Matala, kterému tenkrát bylo pouhých deset let: „Když hořely varhany, tak to vydávalo různé barvy, oheň byl barevný. Byla to obrovská škoda. Varhany stály půl milionu korun ve zlatě. Jako poslední hořela věž.“

Po ničivém požáru se dochovala socha Martina Luthera, která stála v zadní části kostela. Postupně se na území Aše nacházely další většinou stavební materiály. „Při revitalizaci Mikulášského vrchu byly pod hromadou sutin nalezeny zbytky kostela, které zřejmě zachránili lidé, které k tomu místu měli vztah,“ doplnil Pavel Malata.

Kostel si mohou lidé připomenout nejen památníkem, ale i speciální mobilní aplikací, která ukáže církevní stavbu zvenčí tak, jak ji lidé znají z dobových fotografií, přiblíží ale také méně známé unikátní interiéry.

Spustit audio