Cílem je ukázat, jak se mění svět a my s ním, říká o svém putování Tomáš Vaňourek. Fotografie z cest můžete vidět v Plzni

Na výstavě je představeno více než 20 velkoformátových fotografií, které zhotovil cestovatel, dobrodruh a spisovatel Tomáš Vaňourek při svém putování Afrikou. Expedice Z101 se vydala po stopách Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Na fotografiích je zachycena proměna míst, která před 75 lety navštívili. Vystaveny jsou fotografie jak Tomáše Vaňourka, tak i legendární cestovatelské dvojice.

"Afrika je dneska mnohem surovější a nebezpečnější. Je pro odvážný, ale čím víc odvahy máte a čím víc Afriku poznáte, tím krásnější vám připadá," uvedl Tomáš Vaňourek.

Expedice Z101 navštívila Tunisko, Egypt a Súdán. Putování pevninskou Afrikou ovšem narušil převrat v Súdánu. Expedice Z101 musela cestu prodloužit o etapu zahrnující ostrovy Indického oceánu.

"Bylo to krásný, protože jsme cestu mohli přerušit, anebo rozšířit. A my jsme se vydali cestou objevování a poznávání. Takže nás čekaly ostrovy, jako Seychelské souostroví, Mauricius, Mayotte, Réunion, Rodrigues, Komorské ostrovy,“ popsal Tomáš Vaňourek.

Proč název Expedice Z101?

"Pan Zikmund na mě tlačil s tím, že už to není vlastně jako cesta, ale už je to výprava, už je to expedice. Takže by to mělo být v názvu. A já jsem nevěděl, jak si s tím počít. A protože jsem mu to představil v den, kdy mu bylo 101 let, tak jsem to tam dal: Expedice Z101 a jemu se to líbilo, mě se to líbilo a už to tak vlastně zůstalo.“

Výstava "Ve stopách cestovatelských legend: výstava (nejen) srovnávacích fotografií Hanzelky a Zikmunda a Expedice Z101 po 75 letech" potrvá v DEPO2015 do 16. listopadu.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.