Čistírna odpadních vod v Plzni musela po svátcích zpracovat o třetinu víc odpadu než běžně

9. leden 2020 10:35

Během zimních prázdnin odchází do kanalizace víc zbytků, bohužel i ty, které tam nepatří, jako například tuky. S náporem, který je větší než v každodenním provozu, si zásluhou moderních technologií čistírna dokáže poradit.

„V česlovně čistírny zachytí česle kusy látek, které se nerozpustily. Jsou to hlavně vlhčené ubrousky, větší zbytky jídel a exkrementů atd. Na česlích se zachytí vše, co s vodou plave. Jsou to takzvané shrabky, které se z odpadních vod odstraní, vylisují a potom se odvážejí ke skládkování. Do česlovny přichází odpadní voda jako první, a odstraňuje se tu to nejhrubší. Dál voda pokračuje na mechanické a biologické čištění,“ popsal technolog odpadních vod Josef Máca.

Po vánočních svátcích jela čistírna na plné obrátky. Řádově musela zpracovat o dvacet až třicet procent více odpadních vod, než v běžném provozu. „ Je to znát hlavně ve větším množství vlhčených ubrousků, plen nebo vložek, ale i částeček vysráženého tuku,“ řekl technolog Máca.

Odparní voda v čistírně vod

Množství vysrážených tuků po Vánocích je nejpatrnější v usazovacích nádržích čistírny, kde se objevuje jako oranžové hrudky. Pracovníci čistírny je musí z hladiny sebrat a následně odtáhnout do vyhnívacích nádrží.

Tuk vylitý do odpadu, může způsobit velké problémy

„Tuk má tu vlastnost, že se ve vodě ztuží do menších nebo větších kuliček, které se dají jednoduše odstranit. Horší je to přímo v kanalizaci, kde se tuk může usazovat na stěnách, můžou se do toho nalepovat další látky. V nejhorším případě si tímto materiálem ucpete odpad a může tak vzniknout opravdu velký problém,“ vysvětlil Josef Máca.

Co by lidé měly dělat se zbytky tuků a co do kanalizace rozhodně nepatří, uvedla mluvčí plzeňské vodárny Dana Veselá: „Zbytky tuků po smažení nebo fritování by se měly shromažďovat v plastových lahvích a poté odvážet do sběrného dvora. Do kanalizace by neměl přijít především biologický odpad, dále odpad z kuchyně, zbytky jídel, fritovací a ostatní oleje, vlhčené toaletní papíry či ruličky od toaletních papírů. Potom věci, které patří do sběrných dvorů, jako jsou například staré barvy, ředidla, lepidla, různé zbytky léků, mazadla, domácí nebo zahradní chemie a podobně.“

Celý čistící proces trvá podle Josefa Mácy jeden a půl až dva dny. V prvotní fázi, v tak zvaném hrubém předčištění odpadních vod, zachytí čistírna přibližně jednu tunu shrabků denně.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio