Co bude s budovou bývalého Krajského výboru KSČ?

13. leden 2020 14:35

Jeden z plzeňských symbolů komunismu, bývalý KV KSČ, zeje prázdnotou. Původní funkcionalistická Hasičská vzájemná pojišťovna je přitom cenným architektonickým klenotem se zajímavými prvky.

V bývalé budově Krajského výboru KSČ po revoluci sídlila právnická fakulta. Kvůli poškozené statice jí ale musela opustit. Veřejnosti se tato budova na rohu Americké a Prokopovy ulice otevírá výjimečně - naposledy při oslavách 30 let od sametové revoluce.  Chátrající objekt v majetku města je prázdný od roku 2005 a jeho osud není známý.

Podle architekta Petra Klímy přitom jde o architektonicky pozoruhodnou budovu. Jsou zde zachovány některé původní funkcionalistické prvky, například kamenné schodiště. „Původně tu sídlila Hasičská vzájemná pojišťovna, která nechala tuto budovu v roce 1939 vystavět podle projektu brněnského architekta Miloslava Skácelíka. Nefungovala ale dlouho, před rokem 1948 byla znárodněna,“ řekl architekt.

Ukázka modernistické architektury

Později se sem nastěhoval Krajský výbor KSČ. „Ten dříve sídlil v budově původně židovské lóže, posléze sídla NSDAP v Plzni v Husově ulici. V šedesátých letech už budovu v Husově ulici začaly používat Škodovy závody, patrně v této době se Krajský výbor přesouvá sem,“ vysvětlil Klíma.

V 80. letech proto v budově na Americké proběhla rozsáhlá dostavba a přestavba. Řada původních prvků, například osvětlení a vestavěný nábytek nebo vitráže z této doby jsou dosud zachované.  Fascinující výhled na Plzeň nabízí velká terasa. „Tento ochoz je typický znak modernistické architektury, kdy ustoupené poslední podlaží nabízí takovou bohatě osluněnou terasu,“ řekl Petr Klíma.  

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio