Co dělat v době protivirových zákazů? Eduard Milka projel kraj a namaluje cyklus obrazů

19. leden 2021

Období plné nejrůznějších zákazů a protivirových omezení se rozhodl tvůrčím způsobem využít karlovarský grafik, ilustrátor a malíř Eduard Milka. Začal se vydávat na výlety po Karlovarském kraji. Díky nim vznikne celá série uměleckých děl.

V různých ročních obdobích vyrážel na osamělá místa, která má rád. Vše podstatné si zaznamenal. „Soubor kreseb, které jsem si pořizoval během mých vycházek v době loňských lockdownů, se chystám převést do grafické polohy. Půjde o místa v okolí Andělské hory, okolí Rybničné a karlovarských lesů,“ představuje plány autor. A už má také pro novou sérii název. „Chci vytvořit cyklus obrazů nazvaný Proměny krajiny II,“ konstatuje.

Jako autor je spojen s mnoha památkami Karlovarského kraje, které mohli svého času vidět vystavené dokonce i ve vlacích nebo v kalendářích. „Všechny moje grafiky vznikly na základě osobního prožitku a z 99 procent z kresby vytvořené v dané krajině,“ zdůrazňuje Eduard Milka, který je už od začátku své umělecké dráhy spojen s perokresbou a grafikou.

V posledních letech ovšem maluje i akrylem. Jako autor se stal také součástí fenoménu zvaného Karlovarský salon, a věnoval do dražby ve prospěch stavby jezdecké sochy Karla IV. práci nazvanou Memento mori, tedy pamatuj na smrt. Je na ní zřícenina hradu, nad ní až dramaticky potemnělá obloha a ve spodní třetině prolétá motýl, nejspíš lišaj smrtihlav. Romantická stavba připomíná tak trochu Horní hrad u Stráže nad Ohří před víc než dvaceti lety. 

„Cyklus vychází z mých návštěv zřícenin a hradů a památek Karlovarského kraje, zejména v okolí Ohře. Do cyklu jsem ale nezařadil konkrétní stavby,“ upřesňuje tvůrce. Své fantazii otevřel v cyklu Memento mori brány hned dvakrát. Jednak na maloval fantaskní budovy a jednak k nim přidával vždy nějaké atributy.

V případě obrazu Veselý smrtihlav to byl právě v názvu obrazu zmíněný motýl. Ten je charakteristický díky kresbě na hrudi, připomínající umrlčí lebku, která spolu s ním podle starých pověr předznamenává blížící se neštěstí. Ovšem v případě Milkova smrtihlava je to trochu jinak. "Jsem povahou velmi optimistický člověk, tak  abych to téma trochu zjemnil a zlidštil, udělal jsem tu lebku na smrtihlavovi rozesmátou.  Je na každém, jak si to kdo vyloží," dává autor prostor představivosti pozorovatelům obrazu.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.