„Co dům dal“ pečené na plechu můžete v různých variacích jíst celou zimu
Listopad je měsíc kořenových zelenin. A také už jsme rádi, když jsou jídla teplá. Oboje zohlednila autorka květinových kuchařek Jana Vlková při výběru receptu pro nadcházející chladné dny.
„Budeme péct na plechu, co nám přijde pod ruku. Zakomponujeme to, co zrovna najdeme ve špajzu, lednici nebo ve sklípku. Recept je možné opakovat v nekonečných variacích,“ usmívá se Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin.
A protože má slabost pro jedlé kaštany, které k tomuto období také patří, rozhodla se do receptu začlenit i je: „Kaštany doporučuji přidat oloupané, aby se spolu se zeleninou shora trochu připekly. Mělo by to být celé takové karamelizované, pak je ta směs obzvlášť dobrá.“
Pečená kořenová zelenina s jedlými kaštany
- Pro 4 osoby: 4 brambory
- 1 malá řepa
- 1 kyselé jablko
- 1 velká mrkev
- 1 velká cibule
- ¼ menší dýně hokaido
- jedlé kaštany podle chuti
- hrubá sůl
- libečkové semínko
- 100 ml oblíbeného oleje na pečení
Zeleninu dobře očistíme. Dýni ani jablko neloupeme. Jedlé kaštany ano.
Nakrájíme na různé tvary, aby směs působila esteticky. Brambory na měsíčky, řepu na plátky, jablko na měsíčky, mrkev na kolečka, cibuli na plátky, dýni podle velikosti a své fantazie.
Plech vyložíme pečícím papírem a dáme na něj všechnu zeleninu, jablko a kaštany.
Zalijeme olejem a dobře promícháme, aby se všechny kousky hezky promastily.
Posypeme libečkovým semínkem (nebo jiným oblíbeným kořením, jako je rozmarýn, pepř apod.)
Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme. Troubu občas otevřeme, aby se dostala ven pára, jinak bude zelenina spíš dušená.
Pečeme, dokud některé kousky nezačnou karamelizovat.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.