Co kreslím, když nehraju. V Galerii města Plzně vystavuje plzeňský rodák Jiří Suchý

Jiří Suchý je původně vyučený reklamní grafik a na své výstavě v Plzni představuje výběr ze svého výtvarného díla, které je tematicky ovlivněno literární a divadelní tvorbou.

„Reklamní grafik jsem, poněvadž jsem neměl šanci dělat divadlo, tak něco jsem dělat musel. Kromě toho jsem taky maloval, tak jsem se vrhl na tu reklamní grafiku a tam jsem neustále směřoval přes jednu starou vinárnu a přes ochotnické spolky a tak dále k divadlu,“ uvedl spoluzakladatel divadla Semafor.

Na výstavě jsou kupříkladu k vidění litografie, kresby, fotografie, ale také návrh opony pro divadlo Semafor. „Není to samozřejmě úplně kompletní, mám ještě spousty kreseb, ale takové ty zásadnější věci jsou tady všechny,“ dodal Jiří Suchý.

Neodmyslitelně spojena s divadlem Semafor je zcela jistě Jitka Molavcová. „Já ta díla znám. Jsou mi povědomá, až velmi známá. Obdivuju výtvarný talent Jiřího Suchého. Jeho výtvarné dílo je snové,“ nešetřila chválou dlouholetá divadelní partnerka Jiřího Suchého Jitka Molavcová.

V Galerii města Plzně potrvá výstava Co kreslím, když nehraju do 15. ledna 2023.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.