Convoy of Liberty patřil tradičně k vrcholům Slavností svobody

3. květen 2010

Tisíce lidí obstoupily včera dopoledne v Plzni Klatovskou třídu a vlaječkami i květinami děkovali Američanům, kteří před 65 lety osvobodili Plzeň. Američtí a belgičtí veteráni, kterým je nyní mezi 80 až 90 lety, jim mávali ze starých džípů jedoucích v čele tradiční kolony nazvané Convoy of Liberty. Kolona více než 230 historických vojenských vozů vyjížděla z plzeňského náměstí Míru a Český rozhlas Plzeň ozvučoval jejich start. Přesně v 11:21 proletěly i dva bojové letouny české armády Jas-39 Gripen. Novinkou bylo komentování kolony nejen u Divadla J. K. Tyla, ale také na náměstí Míru, kde se o něj postaral Jiří Blažek. Slavnosti svobody navštívil také vnuk generála Pattona - Georgie Patton Watters, který se připojil k americkým válečným veteránům. Jak sám potvrdil, účast na květnových oslavách v Plzni patří k jeho dlouholetým tradicím.

Mezi nejvzácnější vozidla kolony patřily vozy druhé světové války a válečné obrněné transportéry. Kromě milovníků historických strojů a vojenských nadšenců z celé republiky přijeli na starých strojích také Belgičané, Němci, Italové, Francouzi a Švýcaři. Konvoj, jenž se každoročně zvětšuje, uzavřely moderní vozy české a americké armády. Lidé se shodovali, že přehlídka byla jedna z největších, srovnatelná s rokem 1990.

Stovky lidí si také v centru prohlédly dobové vojenské tábory. Nadšenci různých military klubů je připravily na několika místech. K největším patřil kemp 16. obrněné divize U.S. Army ve Štruncových sadech s ukázkou autentické činnosti tábora americké armády v Plzni v květnu 1945. Nechyběla obrněná technika, vojáci, polní nemocnice, kuchyně, autodílna a podobně. Hned vedle se prezentoval Kombinovaný oddíl Československého vojska ze západu pod velením U.S. Army v západních Čechách. Venkovní expozici Camp 1945 připravil také Klub 2nd Rangers v prostoru u kulturního domu Peklo. Dobový tábor německé armády byl k vidění v prostoru U Ježíška. Svobodnou ulicí 1945 procházejí lidé v Proluce v Křižíkových sadech.

Slavnosti svobody trvají do čtvrtka. Do té doby se uskuteční několik pietních aktů, doprovodných kulturních programů a 5. května se slavnostně otevře muzeum Českého rozhlasu v Plzni.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio