Cosi v temnostech předkládám. Poezie Bedřicha Bridela jako na divadelním jevišti

10. duben 2023

Na základě úspěšného divadelního představení Deník zloděje s hudbou a písněmi Martina Dohnala vzniklo reprezentativní pásmo z poezie velikána naší barokní poezie Bedřicha Bridela. Miloslav König zpívá a čte z Bridelových veršů o pomíjivosti světa a nicotě lidského života tváří v tvář Bohu. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Miloslav König a Martin Dohnal
Hudba: Martin Dohnal
Režie: Tereza Marečková
Natočeno: 2019

Bedřich Bridel (narozen 1. 4. 1619), misionář Tovaryšstva Ježíšova, profesor poetiky a rétoriky a také vydavatel v čele akademické tiskárny při pražském Klementinu, je jedním z nejvýznamnějších spisovatelů české barokní literatury.

Patrně nejslavnější jeho skladbou je meditativní báseň Co Bůh? Člověk?, ve které se zrcadlí exaltované barokní vědomí pomíjivosti vezdejšího života, jeho nicotnost tváří v tvář Stvořiteli.

Reprezentativní pásmo z poezie Bedřicha Bridela vzniklo na základě divadelního představení společnosti Masopust Deník zloděje. Tato „mysteriózní opera“ je plná barokně inspirované klavírní hudby Martina Dohnala, jež dotváří některé básnické texty také do písňové podoby. V inscenaci i v Souzvuku hudbu interpretuje sám autor spolu s jediným hercem inscenace Miloslavem Königem (který za pěvecký i herecký výkon v Deníku zloděje získal Cenu divadelních novin). 

Miloslav König v inscenaci Deník zloděje

Oba tvůrci spolu s dramaturgyní Terezou Marečkovou připravili pro Souzvuk nový pořad složený jednak z písní a básní z inscenace Deník zloděje, ale také dalších básní Bedřicha Bridela a autorsky interpretovaného eseje Martina Dohnala o Bridelovi a jeho poezii: „veletoku rozbujelé barokní obraznosti“.

Tak, tak, jak nejvíc mohu,
červíček na zemi vzdychám
o všeckomocném Bohu,
k němužto rychle pospíchám.
Já ten nejmenší cvrček
k nohám trůnu jeho padám
zeměplazý červíček
cosi v temnostech předkládám!

Bedřich Bridel

Spustit audio

Související