Covid nebo zdražování. I to jsou důvody, proč se diváci do kin vracejí jen velice pomalu

17. leden 2022 11:01, aktualizováno

Vůbec žádná, nízká, rostoucí a zase klesající. Návštěvnost kin byla v loňském roce jako na houpačce. Lidé se tam vracejí jen velice pomalu a o návštěvnosti, jaká byla v době před koronavirem, si můžou nechat provozovatelé kin zatím jen zdát. Podle nich se změnily návyky lidí a taky stále chybějí premiérové filmy.

„Návštěvnost za rok 2021 byla zhruba třetinová oproti roku 2019, který byl takový řekněme normální. Lidi se vrací, ale pozvolna. Je v tom více faktorů. Částečně je to strach ze setkání s více lidmi po tak dlouhé pauze a trochu se jim změnily návyky, takže už jim nedělá takový problém sedět u televizí doma v bezpečí. Navíc po nich požadujeme nějaké osvědčení o bezinfekčnosti, což taky každému nevyhovuje. Dalším z důvodů je i to, že distributoři pořád odkládají premiéry, že čekají na nějakou lepší dobu, která podle mě hned tak nepřijde, až bude na jejich filmy chodit více lidí. To má ale někdy opačný efekt, protože když tam dlouho není žádná premiéra nebo je jich málo, tak se lidi spíše odnaučí chodit,“ popsal vedoucí klatovského kina Karel Kotěšovec.

Do kina se moc nechodí ani v Sušici

Podle vedoucího kina v Sušici Pavla Vinického je až s podivem, jak rychle lidi zapomenou na to, že existuje kino a divadlo, pokud tam nechodí pořád. I tady se návštěvnost loni zvyšovala jen velice pomalu. Výjimkou byl srpen, kdy v Sušici paradoxně zaznamenali druhou nejvyšší měsíční návštěvnost kina od roku 2012.

„Hodně nám tady pomáhá to, že jsme blízko Šumavy a tedy turistická oblast. Navíc nebylo hezké počasí, takže opravdu turisti dělali značnou část návštěvnosti. Současná návštěvnost je ale opět nízká, zase to upadlo do toho, že neočkovaní nechodí a vše se zdražuje, což je další rána do rakve, ne jen covid. Jakmile se začne zdražovat, lidé šetří a první na čem se šetří, je kultura. Takže dnes, když na film přijde sto lidí do našeho kina, které má kapacitu 217, tak si říkáme, že je to ekvivalent předcovidového narvaného kina,“ uvedl Pavel Vinický.

V Sušici teď na film chodí v průměru 38 diváků, v Klatovech přes padesát.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio