Covid zásadně zvýšil zájem lidí o psy

22. březen 2021

Cena štěňat rapidně roste a logicky se tak zvýšila i poptávka po zvířatech z útulků. Jak to teď v útulcích funguje? Jsou ještě nějací psi k mání? A jak postupovat v případě zájmu? Na otázky odpovídal šéf plzeňského útulku pro zvířata v nouzi Petr Kokoška.

Útulek na Borskych polích v Daimlerově ulici zřizuje město Plzeň a provozně ho má na starosti Městská policie Plzeň. Je určen pro kočky a psy, o které je v současné covidové době enormní zájem. "Poptávka po psech z útulku je skutečně značná, protože ceny štěňat šly v některých případech za poslední rok až na trojnásobek," řekl Petr Kokoška.

Petr Kokoška s moderátorem Michalem Jančaříkem

"Pořízení psa je však nutné velmi dobře zvážit z mnoha hledisek, aby útulek po covidu nebyl zahlcen psy, které lidé po pár měsících vrátí. Právě v tomto ohledu umíme dobře pomoci. Předání psa u nás není jednorázový proces. Navíc psi od nás jsou prověření a veterinárně ošetření," dodal vedoucí útulku.

Aktuálně je v plzeňském útulku 38 psů a 10 dospělých koček. V jarní a letní sezóně se počet kočiček hodně navýší. Loni bylo v útulku přes léto asi 70 koček.

autoři: Michal Jančařík , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio