Creedence Clearwater Revival - jak vlastně vznikl tento název?

29. květen 2021

Jméno kamaráda i reklama na pivo sehrály roli při vymýšlení názvu pro slavnou skupinu, která prodala více než 50 milionů desek.

Založit skupinu je v současné době, v rámci možností celkem snadné, pomineme-li základní finanční vklad na zakoupení nástrojů, hudební nadšení, organizační talent a další záležitosti, které s hudbou souvisí jen částečně nebo vůbec. Někdy je značně problematické vymyslet název kapely. Zkuste vymyslet nějaký, aby byl originální a ještě hezky zněl. Kdokoli může ale namítnout, že na tom vlastně vůbec nezáleží. A asi to bude pravda, poslechneme-li si název skupiny, která prodala více než padesát milionů desek, je uvedena v r´n´rollové síni slávy a v roce 1971 ji hudební časopis NME vyhodnotil jako nejlepší rock band na světě. Creedence Clearwater Revival.

Creedence je jméno starého kamaráda muzikantů, Clearwater pochází z reklamy na pivo a slovo revival má navodit dojem opětovného zhmotnění většinou již neexistující hudby, zde r´n´rollu 50. let, ze kterého skupina ve své tvorbě vycházela.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.