Čtvrteční Noční linka: Přibývá Čechů věřících v boha - přemýšlíme více o smyslu života?

13. září 2018

Čím si podle vás vysvětlit vzrůstající počet lidí věřících v nebe,peklo,posmrtný život nebo převtělování? Přemýšlíme v dnešní době více o otázkách spojených s hledáním smyslu života? Lidé hledají naději ? V co věříte vy? Je to bůh, vesmír, karma nebo něco jiného? Kdy jste uvěřili? Možná máte svůj styl žití, vyznáváte buddhismus? Jak podle vás vypadá Bůh?

Češi rozhodně nejsou zarytí ateisté. Z nejnovějšího výzkumu sociologa Ladislava Rabušice z brněnské Masarykovy univerzity totiž vyplývá, že přibývá lidí, kteří věří v boha, ale i peklo.Některé odborníky hodně překvapilo, že ještě víc je mezi námi těch, kteří věří v posmrtný život a také v reinkarnaci, tedy převtělování, které je spjaté s buddhismem.

Rabušicův tým sleduje vývoj názorů české společnosti bezmála 30 let. Data, která dosud shromáždil, jsou svou podrobností unikátní. Díky nim lze porovnat současné názory veřejnosti s tím, co si myslela před deseti lety nebo počátkem devadesátých let minulého století. Ze zmíněných dat mimo jiné vyplývá, že v roce 1991 věřilo v převtělování jen šest procent vysokoškoláků. Dnes je ale o tom, že lidská duše po smrti zamíří do jiné tělesné schránky a pak opět na svět, přesvědčena až třetina vysokoškolsky vzdělaných lidí.

Pro sociologa je největším překvapení výzkumu víra v boha. Věří v něj zhruba 40 procent obyvatel Česka. Jejich počet se za uplynulých deset let zvýšil o pět procent. Většina lidí si ho představuje jako ducha nebo jistou formu životní síly.

Na vaše příběhy a zkušenosti se těší moderátor Noční linky Karel Sladký. Můžete mu k tématu už teď napsat přes tuto internetovou stránku nebo mu zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na telefonní číslo 731 800 900.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.